Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministar tvrdi da je hitna pomoć iz Surdulice stigla za 12 minuta do Vlasinskog jezera

rssBookmark and Share

Leskovac 21.08.2019. Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Hitna pomoć iz Surdulice do devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru, a koja je nakon toga preminula u bolnici, intervenisala brzo i naveo da su stigli za 12 minuta.

Ministar tvrdi da je hitna pomoć iz Surdulice stigla za 12 minuta do Vlasinskog jezera

Lončar je kazao da bi u tom roku hitnoj pomoći teško bilo i u Beogradu i u većim gradovima da stignu bez obzira na veći broj ekipa i vozila.

On nije precizirao gde je tačno stigla surdulička Hitna pomoć za to vreme jer su, zapravo, roditelji kolima povezli devojčicu sa Vlasinskog jezera i uz put ih je srela ova hitna pomoć.

Ministar je naveo da je "jedan deo nalaza sa obdukcije završen, čeka se drugi deo ali, situacija je bila izuzetno teška i ozbiljna i pitanje je da li bi u onom momentu i najsavremenija oprema pomogla".

"To je bila izuzetno ozbiljna i teška situacija. Postavlja se pitanje da se dete našlo u najsavremenijoj beogradskoj i evropskoj bolnici šta bi tada moglo da se učini. To je ono što možemo reći prema prvim nalazima", rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Leskovcu gde je obišao Opštu bolnicu.

Prema njegovim rečima, ovo je ipak i pitanje "funkcionisanja sistema". "Ne sme da se dešava da intervencija zavisi od toga gde se nalazite", rekao je Lončar i dodao da će "sada, kada se domovi zdravlja vrate pod jednu upravu, sve biti pojednostavljeno.

"Imaće jedan broj koji će svi da zovu, a intervenisaće ekipe koje su bliže ugroženom, bez obzira na teritorijalnu pripadnost", rekao je Lončar.

On je podvukao da "nema opravdanja da se ne krene da se pomogne detetu".

"To je nešto ljudski. Dok sam ja krenuo da pomognem tom detetu, pozvaću telefonom kolegu, zamoliću ga da me zameni", rekao je Lončar koji je podvukao da za nereagovanje kao opravdanje ne sme da se koristi zakon.

"Nije ovo posao kao neki drugi da ste u mogućnosti da nalazite opravdanja u nekim zakonima, pogotovu kada se radi o ljudskim životima, a ni zakoni ne mogu sve da urede", kazao je ministar zdravlja i istakao da nema opravdanja da se ne pomogne detetu koje je zdravstveno ugroženo, jer je to ljudski.

Konstatovao je da je svakako potrebna bolja organizacija rada hitnih službi, te najavio da će od sledeće godine kada domovi zdravlja pređu u nadležnost Republike postojati jedinstven sistem i da će se u svakom trenutku znati gde su kola Hitne pomoći kako bi najbliža ekipa bez obzira kojoj teritoriji pripada stigla na lice mesta da pomogne.

On je dodao da je odgovornost i na rukovodiocima ustanova da naprave organizaciju.

"Zato je i na toj poziciji, a nije lekar na odeljenju", rekao je Lončar.

Ministar Lončar je u leskovačku bolnicu svratio na putu za Medveđu.


#   Leskovac   Hitna pomoć   Surdulica   Vlasinsko jezero   smrt   Zlatibor Lončar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima