Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nakon sukoba "Delija" i Žandarmerije uhapšena dvojica navijača

rssBookmark and Share

Niš 21.02.2015. Mondo, Južna Srbija Info, Beta

Nakon mirnog popodneva na ulicama Niša, došlo je i do prvih sukoba policije i navijača.
Nešto pre 19 časova, došlo do fizičkog sukoba navijača Crvene zvezde i niške Žandarmerije.
Zvezda tvrdi: Nije bilo sukoba Delija i MUP!

Nakon sukoba "Delija" i Žandarmerije uhapšena dvojica navijača

Sportski događaj dana u Srbiji počinje u 21 čas, ali je praktično počeo već posle žreba za Kup Radivoja Koraća kada je bilo više nego izvesno da će se u polufinalu sastati Crvena zvezda Telekom i Partizan NIS.

U Nišu se uveliko okupljaju navijači dva najpoznatija srpska kluba, prevashodno su se pojavili oni bez karata, koji su čekali da se na blagajni nađe najavljenih 100 ulaznica, a potom su počele da se okupljaju i dve navijačke grupe, Delije i Grobari.

Moguće je naslutiti i ko bi od prisutnih oko "Čaira" mogao da bude tapkaroš sa dragocenom ulaznicom, ali tapkanje, kao i svaki pokušaj pravljenja nereda, izgleda kao nemoguća misija kada se pogleda broj policajaca koji je angažovan ove subote.

Prema informacijama koje smo dobili od policije, planirano je da posle utakmice u Humskoj grupa navijača Partizana pod pratnjom dođe u Niš. Nezvanično, prijavljen je dolazak tri kombija i grupe od 10 do 15 automobila. Naravno, svi bi putovali pod pratnjom.

U prvom polufinalu od 18.30 sati sastaju se Mega Leks - Vršac, a od 21 sat Partizan - Crvena zvezda.

Navijači Zvezde će se, takođe prema nezvaničnim najavama, okupljati na Trgu Svetog Save.

Ulice oko "Čaira", poput Ulice Devete brigade, koja vodi ka hali, blokirane su. Saobraćajci puštaju automobile samo uz dozvolu i spisak.

"Eh da ovako svaki dan nema saobraćaja", prokomentarisao je kafedžija čiji je objekat blizu dvorane.

"Dok se približava prva utakmica, i dalje jedan broj ljudi čeka najavljeno otvaranje biletarnice. Značajno veći broj od onih koji ulaze u halu i dalje je napolju. Policija, naravno, sve detaljno pregleda", javio je reporter Monda.

Zanimljivo, sklonjeni su čak i prodavci semenki i zabranjeno im je da rade.

"Ne daju da se zaradi, ne znamo kome smetamo", kažu. Sklonili su, inače, ih komunalci.

Popodne je protkelo mirno

Prema informacijama koje smo dobili od pripadnika Žandarmerije, navijači će biti raspoređeni kao i prethodnih dana. Navijači Zvezde će biti na strani prekoputa klupa, navijači Partizana naspram njih, iza klupa. Tokom prethodna dva dana obe 'postave' na tribinama činile su skoro isključivo niške grupe.

Danas su za sve drastično povećane mere obezbeđenja. Ni akreditovani novinari koji uđu u halu ne mogu da je napuste i opet uđu, a kamoli navijači sa kartama da ulaze i izlaze kada žele. Niški odred Žandarmerije je svuda oko dvorane.

Već sada na svakom ulazu stoji po nekoliko desetina pripadnika Žandarmerije. Sve je mirno, a grupa navijača čeka kod blagajne najavljeni početak prodaje oko 100 karata. U ulicama oko dvorane takođe je mirno. Policija kontroliše, blokira i povremeno pušta saobraćaj u ulicama oko dvorane.

U centru Niša primetna je velika gužva. Trgovi i glavna šetališta su puni i skoro je nemoguće pronaći slobodan sto u kafićima. Meštani kažu da je to uobičajena slika za Niš vikendom, ali i da je tome dodatno doprineo završni turnir nacionalnog Kupa.

Počeli neredi, sukob Delija i policije

Nešto pre 19 časova u Nišu, konkretno na Trgu Svetog Save, došlo je do fizičkog obračuna između Delija i pripadnika niške Žandarmerije, javlja reporter Monda sa ulica Niša.

Sukob je trajao oko pet minuta, posle čega je policiji stiglo pojačanje, ali i posle čega je jedan deo navijača Crvene zvezde uspeo da se istrgne iz "prstena" koji je formiran.

Zamisao je bila da se navijači Zvezde okupljaju ispred Crkve Svetog Save i da, potom, u pratnji policije, u korteu, budu sprovedeni do hale "Čair", koja je na 15 minuta peške odatle. Međutim...

Situacija se na samom Trgu smirila nakon pet-deset minuta, ali je pitanje da li je policija uspela sve Delije da zadrži na prostoru koji je za to bio predviđen.

Jedan deo navijača uspeo je da se udalji i krene u pravcu hale, a potera je u toku.

 

Uhapšena dva navijača

Dva navijača Crvene zvezde uhapšena su večeras u Nišu zbog napada na policiju, nezvanično saznaje Agencija Beta.

Ta dvojica su uvukla jednog policajca u masu huligana i tukla ga pesnicama.

Policija još nije saopštila podatke o povređenim i uhapšenim učesnicima incidenta, ali je Agencija Beta saznala da je jedan pripadnik Žandarmerije lakše povređen.

 

Čović smirivao Delije, Grobari stigli!

Delije su, posle sukoba sa policijom, ipak ušle u "Čair", ali uz intervenciju prvog čoveka kluba Nebojše Čovića.

Grobari su, uprkos "cajtnotu", stigli na vreme i do početka polufinala Kupa Radivoja Koraća trebalo bi da ispune tribinu predviđenu za njih.

U 21 čas počeće večiti derbi u borbi za finale Kupa, pred punim tribinama, uz glasnu podršku jednih i drugih i, iskreno se nadamo, fer i sportsko navijanje, bez ikakvih incidenata. Na parketu i van njega.

Predsednik crveno-belih Čović izašao je ispred dvorane u jednom trenutku i apelovao na Delije da budu disciplinovani prilikom ulaska u halu i da ne prave probleme kod pretresa. U interesu svih bilo je da navijači Zvezde što pre uđu u "Čair", jer je bilo izvesno da će njihovi ljuti suparnici, Grobari, na meč stići "u minut".

U trenutku kada je možda 20, 30 navijača Zvezde još trebalo da prođe kroz kapije, na drugoj strani platoa pojavili su se navijači Partizana, koji su u konvoju stigli iz Beograda posle fudbalske utakmice sa Voždovem. Prema nezvaničnim informacijama i vatrene grupe Grobara iz Niša pridružile su se "korteu", koji je stigao do ulaza na oko pola sata do početka utakmice.

U tom trenutku uveliko je u hali bilo i jednih i drugih, koji su navijačka prepucavanja započeli još tokom polufinala između Mega Leksa i Vršca, a naročito nakon što se u hali ukazao trener crno-belih Duško Vujošević.

Nešto ranije, zajedničkim saopštenjem, javnosti su se obratili kapiteni "večitih".

Kapiteni košarkaša Partizana i Crvene zvezde, Dragan Milosavljević i Luka Mitrović, pozvali su danas navijače da na sportski način bodre svoje timove na polufinalnoj utakmici Kupa Radivoja Koraća u Nišu.

Milosavljević i Mitrović u apelu ističu da je turnir od izuzetnog značaja za srpsku košarku, ali i zemlju u celini, i da je veoma važno da protekne u sportskoj, korektnoj i prijateljskoj atmosferi.

"Utakmice Crvene zvezde i Partizana, najvećih sportskih rivala, ali i velikih sportskih prijatelja, uvek su vrhunski sportski klupski događaj. Učinimo sve da protekne u fer i sportskoj atmosferi. Navijajte iz sve snage i time nam pomozite da damo i više od maksimuma, ali ne vređajte i ne omalovažavajte protivnika. Sport je viteška igra i naša je zelja da ova utakmica to u svemu i potvrdi. Volimo košarku, volimo svoje klubove, ali i u svemu poštujmo velikog protivnika. To je pravi način da pokažete ljubav i prema Partizanu i Crvenoj zvezdi", navodi se u apelu Milosavljevića i Mitrovića.

 

Zvezda tvrdi: Nije bilo sukoba Delija i MUP!

KK Crvena zvezda demantuje da je bilo sukoba između pripadnika Žandarmerije i njenih navijača.

Košarkaški klub Crvena zvezda Telekom demantuje pisanje velikog broja medija o tome da je u subotu uveče, oko dva sata pre početka polufinala Kupa Radivoja Koraća, došlo do sukoba Delija i Žandarmerije u Nišu.

Uprkos tome što su reporteri brojnih redakcija i agencija, računajući i MONDO, izveštavali o tome da su letele kamenice i baklje, kao i da je jedan pripadnik policije bio pretučen, sa adrese crveno-belih stiglo je saopštenje u kom se ti događaji demantuju.

Saopštenje KK Crvena zvezda Telekom prenosimo u celosti.

"Iako su brojni mediji objavili da je pre početka polufinalne utakmice Kupa Radivoja Koraća u Nišu između Partizana i Crvene zvezde došlo do sukoba između pripadnika Žandarmerije i Zvezdinih navijača, kao klub primorani smo da demantujemo takve natpise. Naime, sukoba između navijača Crvene zvezde i pripadnika Žandarmerije nije bilo niti u gradu, a ni na ulazu u dvoranu Čair. Manjih problema bilo je u parku Svetog Save, ali to nije bio incident širokih razmera i u meri u kojoj su to pojedini mediji pokušali da predstave. Nadamo se da će prave razloge za taj manji incident nadležni organi objektivno sagledati, u smislu da se slični bespotrebni problemi ne bi ponavljali u budućnosti".

"Shodno odgovornosti koju nose i značaju koji imaju, mediji bi u tom duhu trebalo i da se ponašaju, jer nije dobro da se na bilo koji način podstiče nasilje. Podgrevanje takve atmosfere nije dobro, jer bi u interesu svih trebalo da bude pokušaj da se smanje tenzije i da se ne propagira nasilje".

"Takođe, moramo da naglasimo da su se navijači Crvene zvezde primereno ponašali u dvorani Čair tokom utakmice, da nisu ubacivali bilo kakve predmete na teren i da nisu koristili pirotehnička sredstva i da su sve vreme navijali fer i sportski. Sve to je postignuto uz odličnu koordinaciju sa pripadnicima svih bezbednosnih službi, organizatorima turnira, uprave kluba, ali i samih navijača".

"KK Crvena zvezda Telekom ovom prilikom želi da se zahvali pripadnicima Žandarmerije, ali i svim ostalim policijskim snagama koji su svoj posao odradile veoma profesionalno. Još jednom se u praksi pokazalo da je uz maksmilanu koordinaciju i angažovanje svih učesnika moguće organizovati ovakav meč visokog rizika bez problema. Upravo iz tog razloga ne vidimo potrebu da se mediji bave bilo kakvim senzionalizmom, bez obzira na to koliko takvi natpisi uvećavaju tiraže. Jer, mediji su jedan od ključnih faktora za normalizaciju odnosa u srpskom sportu", navodi se u saopštenju crveno-belih.

 


#   Niš   košarka   policija   saobraćaj   žandarmerija   navijači   Partizan KK   Kup Radivoj Korać   Duško Vujošević   Crvena Zvezda KK   niški odred   Crvena Zvezda   Luka Mitrović
@PartizanBC @kkcrvenazvezda @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima