Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

POKOLj: Psi umiru u mukama! (FOTO)

rssBookmark and Share

27.10.2012. Izvor: Telegraf

Dvadesetak pasa uginulo je u mukama nakon što se uhvatilo u klopke koje su u okolini Niša postavile lovokradice. Iako je lov klopkama zakonom zabranjen, neke Nišlije na ovaj način hvataju zečeve i srne dok su psi, ovce i koze kolateralna šteta.

POKOLj: Psi umiru u mukama! (FOTO)

Meštani naselja Vinik, gde je najviše nesavesnih lovaca, zatražili su pomoć lovočuvarskih službi i policije.

Nišlija Goran Stojanović ističe da je samo prošle nedelje uklonio tridesetak zamki postavljenih na Viniku.

-Većina pasa je već bila mrtva, oni koji su preživeli imaju veoma teške povrede, vrat im je bukvalno presečen. Te klopke su u stvari omče od čelične žice, koje se zatežu kada lovina počne da se batrga. Na sve strane su raspadnuti leševi životinja a mi koji živimo na Viniku ne možemo da spavamo od cike uhvaćenih pasa – žali se Stojanović.

Srđan Kocić, upravnik Lovišta Niš, ističe da su lovočuvari krenuli u potragu.

-Poslao sam lovočuvare na teren da pronađu osobe koje postavljaju zamke. Zakon o lovstvu i divljači zabranjuje upotrebu zamki jer se tako životinje muče. Međutim, nije lako otkriti te ljude jer oni zamke postavljaju krišom a vode računa da ne budu viđeni i kada uzimaju plen. Pojačaćemo kontrolu ovog područja kako bismo ih otkrili i protiv njih podneti prijave policiji – najavljuje Kocić.

Krivični zakon ubijanje i mučenje životinja tretira se kao krivično delo za koje je osim novčane predviđena i kazna zatvora do tri godine.


#   Goran Stojanović   krivično delo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima