Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rekord : 4,09 promila alkohola

rssBookmark and Share

04.01.2012. Autor : M.Maksimović , S.Radović |

Albanac iz sela Žujince kod Preševa, sa 4,09 promila alkohola u krvi, apsolutni je rekorder u vožnji automobila u pijanom stanju na jugu Srbije.

Rekord : 4,09 promila alkohola

Kod njega su ovu količinu alkohola utvrdili pripadnici odeljenja saobraćajne policije iz Vranja, 8. avgusta prošle godine, oko ponoći, dok se automobilom iz Preševa vraćao kući u selo Žujince, rekao je Tomislav Spasić, vršilac dužnosti načelnika odeljenja saobraćajne policije u Vranju.

-Vozać je bio svestan krivice, nije pružao otpor, sarađivao je, a nakon zadržavanja i trežnjenja priveden je sudiji Prekršajnog suda u Preševu, rekao je Spasić i dodao da su protiv njega preduzete sve zakonske mere.


Alkohol štetniji od svih droga !

 

Britanski medicinski žurnal objavio je rezultate najnovijeg istraživanaj po kome je alkohol proglašen za najštetniji na listi od 20 različitih droga.

Tim stručnjaka koji je istraživao fizičke, psihološke i sociološke probleme uzrokovane različitim opojnim sredstvima, došao je do zaključka da je alkohol najštetniji u toj grupi.

Na skali štetnosti koju su formirali stručnjaci posebno za ovo istraživanje, alkohol je od 1 do 100, dospeo na sam vrh, sa 72 poena. Ovo znači da je alkohol skoro tri puta štetniji od kokaina i cigareta.

Heroin, krek, kokain metafetamin su najštetniji za pojedinca koji ih konzumira. Studija je pokazala da su alkohol, heroin i kokain najštetniji opijati za druge ljude tj. okolinu. Ovo znači da alkohol ima štetne posledice po društvo, i u tome se nalazi ispred svih opijata.

Istraživači su napomenuli da visina zakonskog kažnjavanja za posedovanje i dilovanje različitih vrsta opijata nemaju mnogo realne veze, sa onim koliko su oni zaista štetni. Iako se ne zalažu da se zabrane sva alkoholna pića, naučnici smatraju da bi države trebalo da se pozabave problemom alkoholizma i edukacijom mladih. (prenosi CNN)

Primera radi, u Makedoniji od 2008. godine, alkohol ne može da se prodaje na trafikama i benziskim pumpama, a mogu da ga prodaju samo licencirane prodavnice (koje za tu licencu plate). Prodaja alkohola, osim u restoranima, zabranjena je u periodu od 19h do 06h.

( S.Radović )


#   rekord   alkoholna pića
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima