Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Širom Srbije kritično zbog snega

rssBookmark and Share

Crna Trava 16.01.2012. Autor : Agencije |

U sedam opština krajnjeg juga Srbije još nisu otklonjene posledice obilnih snežnih padavina od pre šest dana, a novi sneg već uveliko pada. Na Vlasini sneg pada ceo dan, pa je dostigao visinu preko jednog metra. Slična je situacija u rubnim selima Bosilegrada i Vladičinog Hana.

Širom Srbije kritično zbog snega

Vadimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad, kaže da u ovom trenutku on, kao prvi građanin opštine, ne zna šta se dešava na jednoj trećini njene teritorije.

- U ovom trenutku trećina teritorije opštine odsečena je od sveta. Sela su zatrpana snegom, čija visina prelazi jedan metar, a već sedam dana stanovnici su bez struje. Ostavljeni smo od svih da se golim rukama borimo za te ljude – ogorčeno kaže Zaharijev.

On kaže da nema adrese u Srbiji na koju se nije obraća i tražio pomoć, pre svega u mehanizaciji i nafti, ali do ovog trenutka sve se završilo samo na obećanjima, tako da će se danas za pomoć obratiti bugarskoj strani.

Situacija je kritična i u opštini Vladičin Han, gde je trenutno osam sela sa preko 1.000 domaćinstava bez struje.

Drakče Stanojković, načelnik regionalnog Štaba za vanredne situacije, kaže da je trenutno najteža situacija u Vladičinom Hanu i Bosilegradu, ali da nije bezazlena ni u mnogim udaljenim selima Trgovišta, Surdulice i Vranja.

On ističe da su svi regionalni putevi osposobljeni zahvaljujući angažovanju ekipa vranjskog „Preduzeća za puteve“ i svesrdnoj pomoći pripadnika 4. brigade Kopnene vojske Srbije.

- Međutim, stanje je loše u vranjskim selima Strešak, Mijovce i Krijuševa Glava, a struje nema u Strešku, Kruševoj Glavi, Urmanici i Seoačkoj Seni – dodao je Stanojković.

Zbog snega koji u nekim selima ne prestaje da pada već sedam dana, opština Surdulica je pred proglašenjem vanrednog stanja.I na vranjskom području, gde je najveći problem stvorio jak vetar, koji je naneo snežne nanose, a u nekim delovima Srbije i dalje postoje problemi sa snabdevanjem strujom, izjavio je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

On je rekao da je juče evakuisan jedan čovek iz leskovačkog kraja, iz Novog Sela, i da je ekipama bilo potrebno 36 sati da se do njega probiju.

"On je operisan i u dobrom je stanju", dodao je Nikolić.

U opštini Crna Trava snegom je od sveta odsečeno oko 200 stanovnika u 40 zaselaka. Oni još nemaju električnu energiju.

Zbog vlažnog kolovoza svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje da budu dodatno pažljivi i prilagode se uslovima na putu.


#   Crna Trava   Vladičin Han   Surdulica   Goran Nikolić   predsednik opštine   bez struje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima