Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Švercovali robu u ''Lasti''

rssBookmark and Share

31.10.2011. Autor : B.Đokić |

Na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija,carinici su u saradnji sa graničnom policijom sprečili pokušaj krijumčarenja 840 prirodnih minerala i 149 antikvitetnih predmeta.

Švercovali robu u ''Lasti''

Carinici su detaljnom kontrolom autobusa '' Lasta'' koji saobraća na liniji Geteborg – Beograd, pronašli 3 putne torbe skrivene ispod sedišta u kojima se nalazilo 149 antikviteta uvijenih u kuhinjske krpe. Među antikvitetnim predmetima bilo je nakita, escajga, novčića, šoljica, svećnjaka i drugih predmeta.

Tek nakon stručne procene biće potvrđeno da li su stari više od 100 godina kako na nekima piše i da li je u pitanju srebrnina, pozlata i slonovače kako se za sada osnovano sumnja.

Prekršajni postupak je pokrenut protiv vozača B.L. iz Beograda, dok su predmeti zadržani radi veštačenja.

Na ulaznoj strani graničnog prelaza Kelebija, prilikom detaljne kontrole autobusa koji saobraća na redovnoj liniji Štutgart – Beograd, u tri putne torbe u prtljažniku pronađeno je 840 obrađenih i neobrađenih minerala, čija će vrednost biti naknadno utvrđena ekspertskom analizom.

Torbe su bile pune pretežno neobrađenih minerala (Apophyllite, Celesit, Rubin, Citrin, Green Apophyllite, Apophyllite Stilbite, Amethyste , Calcite).... Među mineralima je pronađena i izvesna količina obrađenih minerala, u obliku ogrlica, narukvica i privezaka od ćilibara i malahita i figurica od malahita, gorskog kristala, labradorita i dimljenog kvarca.

Kao vlasnik sve tri torbe javio se putnik A.N. srpski državljanin, koji je kao i svi ostali rekao da sa sobom ima samo lični prtljag. Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, dok su minerali privremeno zadržani.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima