Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zlatne pločice i dukati vrednosti više od milion dinara „slučajno“ u džepu sakoa

rssBookmark and Share

Gradina 01.04.2021. Južna Srbija Info

Carinici su još 15. marta 2021. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, zaplenili zlatne pločice i dukate, čija je vrednost procenjena na više od milion dinara.

Zlatne pločice i dukati vrednosti više od milion dinara „slučajno“ u džepu sakoa

Prekršaj je otkriven kada je za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao džip „maserati levante“ nemačkih registarskih oznaka, kojim su ka Turskoj putovali jedan nemački i jedan švedski državljanin.

Na uobičajeno pitanje i 49-godišnji vozač i njegov saputnik su rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i dozvoljeni iznos gotovine.

Prilikom detaljnog pregleda u automobilu zaista nije pronađeno ništa mimo ličnih stvari, ali su zato ličnim pretresom u džepu sakoa, koji je vozač nosio na sebi, pronađene dve investicione pločice i dva dukata od najfinijeg zlata, čija je ukupna težina skoro 200 grama.

Putnik je carinicima rekao da mu je poznato da se zlato mora prijaviti na granici, a da su se pločice i dukati zapravo sasvim slučajno našli u džepu njegovog sakoa. Tu ih je navodno „zaturila“ njegova ćerka, koja se sa njima igrala, a on je pre puta propustio da ih izvadi i ostavi kod kuće.

Kako god bilo, o sudbini vrednog investicionog zlata i dukata odlučivaće nadležni prekršajni sud u hitnom postupku.

Kuriozitet je da se radi o „južnoafričkim Krugerandima“ od kojih je jedan iskovan 1975, a drugi 2019. godine. Mada ih carinici do sada nisu otkrivali, reč je o jednom od najrasprostranjenijih zlatnika na svetu koji se proizvode od zlata iskopanog u bogatim nalazištima Južne Afrike. Na prednjoj strani je lik Pola Krugeranda, koji je bio predsednik ove države u drugoj polovini 19 veka, a na poleđini zlatnika je južnoafrički nacionalni simbol antilopa „springbok“.

Komentara: 0


#   Gradina   carina   zlato   Granični prelaz   dukati   zlatne poluge   zlatne pločice
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima