Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iako odlagana, jutros počela evakuacija meštana sela Jasenovik kraj Niša

rssBookmark and Share

Niš 25.01.2019. Južna Srbija Info, RTS

Jutros je počela potpuna evakuacija sela Jasenovik pored Niša zbog straha od incidentne situacije prilikom uklanjanja vagona-cisterni sa amonijakom, koja se prevrnula nakon što je voz iskliznuo sa šina na tom delu pruge.

Foto: RTS
Foto: RTS

Iako je pre samo dva dana odložena, jutros je počela potpuna evakuacija sela Jasenovik pored Niša zbog straha od incidentne situacije prilikom uklanjanja vagona-cisterni sa amonijakom, koja se prevrnula nakon što je voz iskliznuo sa šina na tom delu pruge. Kada svi meštani i stoka budu evakuisani, pristupiće se podizanju i uklanjanju prve cisterne.

U ovom selu živi 360 ljudi, i oni bi u roku od dva dana trebalo da se vrate u svoje domove..

Gradonačelnik Niša kao komadant Štaba za vanredne situacije rano jutros je izdao narađenje o evakuaciji meštana i stoke. Većina stanovnika će otići kod svojih rođaka, deo njih u kolektivne centre, prema prvim najavama u Gerontološki ili Regionalni centar u Nišu.

Stoka će biti smeštena u gradski depo.

Dve cisterne sa amonijakom iskliznule su u subotu, 19. januara, između stanica Crveni krst i Svrljig. Tom prilikom niko nije povređen, niti je bilo opasnosti po ljude i životnu sredinu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da su službe stupile u kontakt sa svim meštanima, kako bi utvrdile ko će se na koji način evakuisati.

"Sinoć je bio održan zbor sa građanima, i sa njima je napravljen detaljan plan. Aktivnosti teku od 6.00. Sve nadležne službe su na svojim mestima, sve aktivnosti teku po planu", rekao je Bulatović za RTS. 

Sa Veterinarskim centrom dogovorena je i evakuacija životinja, a za to su obezbeđeni kamioni i druga vozila. "Ima oko 150 do 200 ovaca, desetak grla krava i druga stoka", ukazao je Bulatović.

Napravljen je i plan obaveštavanja. "Svi meštani su dali telefone, imamo direktan kontakt. Obaveštavaćemo i preko medija u realnom vremenu. Brinemo o ljudima koji će biti smešteni u našim institucijama, od hrane, do zdravstvenog stanja. Šest pacijenata hitne službe već prevoze", rekao je Bulatović.

NAREDBA O EVAKUACIJI I ZBRINjAVANjU

NAREĐUJE SE potpuna evakuacija sela Jasenovik zbog moguće akcidentne situacije prilikom uklanjanja vagona-cisterni sa amonijakom koja će se izvršavati 25.01.2019. (petak) i 26.01.2019. (subota) u vremenu od 07:00 časova do 17:00 časova;
 

Svi meštani sela Jasenovik biće pojedinačno obavešteni o merama i postupcima tokom evakuacije;

Svi stanovnici sela Jasenovik su u obavezi da postupaju u skladu sa ovom Naredbom;

Koordinaciju i sprovođenje evakuacije vrši Gradski Štab za vanredne situacije Grada Niša;

Sa ugroženog područja stanovništvo će biti preveženo kombijima i automobilima do glavnog puta ka selu Jasenovik odakle će biti evakuisano autobusima „Niš-ekspres“-a;

Zbrinjavanje evakuisanog stanovništva izvršiće se u objektima na teritoriji Grada Niša i to:

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (ulica Pariske Komune bb) i
Gerontološki centar Niš (ulica Radnih brigada 15)

Sa ugroženog područja životinje će biti prevežene kamionima stočarima do depoa koji se nalaze na bezbednoj lokaciji;

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA NIŠA
KOMANDANT
Darko Bulatović

VIDEO: RTS


#   Niš   saobraćajna nezgoda   Darko Bulatović   Gerontološki centar   voz   evakuacija   štab za vanredne situacije   Jasenovik   amonijak
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima