Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Istraga u niškoj policiji zbog objavljivanja stravičnog snimka saobraćajne nesreće

rssBookmark and Share

11.06.2014. JužnaSrbija.Info, Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja povodom objavljivanja video zapisa o strašnoj saobraćajnoj nesreći u Nišu, propraćenog ličnim podacima svih aktera, sprovesti nadzor u Saobraćajnoj policiji u Nišu, saznaje Južna Srbija.

O rezultatima nadzora i preduzetim merama javnost će biti obaveštena, saopštio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, apelujući na medije da preispitaju etičke standarde sopstvene struke.

Ističe se da smo suočeni sa realnom opasnošću da se brojni "sistemi" video nadzora pretvore u produkciju horora i skandala. Šabić je ocenio da učestalo objavljivanje u medijima snimaka tragičnih saobraćajnih nesreća, propraćenih ličnim podacima aktera i njihovim prepoznatljivim snimcima, potvrđuju gotovo potpunu pravnu neuređenost oblasti video nadzora.

 "Iskoristiću i ovu priliku da još jednom apelujem na medije da objavljivanje snimaka ovakvih događaja, propraćenih prepoznatljivim likovima aktera i njihovim ličnim podacima preispitaju sa stanovišta etičkih standarda sopstvene struke", naveo je poverenik. Objektivno informisanje javnosti, kako je podsetio, može se obezbediti i bez nepotrebnog zadiranja u privatnost aktera i bez izazivanja dodatnih bolnih emocija njihovih najbližih.

 "Istovremeno ljude iz policije i drugih državnih organa još jednom upozoravam na odredbu člana 42. stav 3. Ustava koja izričito utvrđuje da je zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni", istakao je Šabić. On je podsetio da je svrha video nadzora u konkretnom slučaju da doprinese bezbednosti saobraćaja, da nadležnim organima pomogne u otkrivanju i dokazivanju krivičnog dela.

 "Distribucija, u druge svrhe, ovakvih snimaka propraćenih ličnim podacima aktera bez obzira da li su pobude lukrativne ili druge, predstavlja i krivično delo i kao takva ne bi smela biti predmet interesovanja samo poverenika nego i tužilaštva i policije", istakao je Šabić. On je podsetio da već godinama od nadležnih traži da se, kako to Ustav nalaže, oblast video nadzora uredi zakonom, čije odsustvo neminovno ima za posledicu konstantan rizik i povrede prava građana zajemčenih Ustavom i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

 


#   saobraćajna nezgoda   istraga   video nadzor   snimak   Radoljub Šabić   krivično delo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima