Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mala matura počinje testom iz srpskog jezika

rssBookmark and Share

Niš 18.06.2018. V.Petrović, Narodne novine, Južna Srbija Info

Učenici osmog razreda danas počinju polaganje završnog ispita. Danas će polagati test iz srpskog jezika, sutra iz matematike, a u sredu, 20. juna, kombinovani test.

Foto: Belami
Foto: Belami

Pravilnikom o upisu učenika u srednje škole Ministarstva prosvete predviđeno je nekoliko novena u polaganju male mature. Najveća promena je u odnosu broja bodova za upis. Uspeh iz osnovne škole sada će nostiti najviše 60 poena, a završni ispit 40, dok je prethodne dve godine taj odnos bio 70 prema 30. Zbog te promene menja se i bodovanje samog završnog ispita, pa će bez greške urađeni testovi iz maternjeg jezika i matematike učeniku doneti po 13 poena, a kombinovani 14. Drugačiji je i način izračunavanja broja poena po osnovu uspeha iz osnovne škole.Sada se prosek na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružen na dve decimale, sabira i zatim množi sa četiri.

Svaki od testova završnog ispita imaće 20 pitanja. To su zadaci koji povezuju različite teme u okviru samog predmeta i koji se odnose na neke životne situacije. Takve tipove zadataka su učenici već imali priliku da vide pripremajući se za polaganje završnog ispita kroz zbirke, ali i kroz različita testiranja. Najviše će biti pitanja otvorenog tipa, u kojima se od učenika traži da dopune ili napišu odgovor. U sva tri testa manje od polovine pitanja će biti „na zaokruživanje“, odnosno višestrukog izbora.

Svako tačno pitanje donosi učeniku jedan poen, dakle 20 u ukupnom skoru. Potom će se broj poena iz maternjeg jezika i matematike množiti koeficijentom 0,65, a broj bodova sa kombinovanog sa koeficijentom 0,7, kako bi se dobili bodovi koji se računaju pri upisu u srednje škole, 13 iz maternjeg jezika i matematike, a 14 iz kombinovanog testa.

To su zadaci koji povezuju različite teme u okviru samog predmeta i koji se odnose na neke životne situacije. Takve tipove zadataka su učenici već imali priliku da vide pripremajući se za polaganje završnog ispita kroz zbirke, ali i kroz različita testiranja.

Kada se radi o tehničkim pitanjima vezanim za organizovanje završnog ispita sve ostaje, uglavnom, po starom.

“Deca će testove raditi dva sata, a na samom polaganju završenog ispita moći će sa sobom da ponesu samo đačku knjižicu sa slikom radi identifakcije i pribor koji im je potreban za rad, a to su grafitna olovka, hemijska, gumica i podrezač”, objašnjava Milena Kostić, direktorka OŠ “Vožd Karađorđe”. “I dalje su zabranjeni digitroni i mobilni telefoni, dodaje ona.

Novina ove godine je to što će roditelji rezultate testova moći da vide u matičnim osnovnim školama na dan objavljivanja preliminarnih rezultata, a onda nakon toga da ulože žalbu ukoliko za to postoji mogućnost.

Ove godine su, prema rečima Milene Kostić, uvedene i pilot škole u kojima će na završnom ispiti dežurati nastavnici koji nisu predavali deci i ne poznaju ih. Na taj način resorno ministarstvo želi da vidi kako će ispit proteći u novim uslovima.

Ispitni zadaci i testovi za polaganje prijemnog ispita se štampaju i pakuju na način kojim se osigurava bezbednost tokom distribucije i sprečava neovlašćeno otvaranje. Ispitne zadatke i testove preuzima rukovodilac školske uprave ili lice koje on ovlasti. Školske uprave organizuju dostavljanje ispitnih zadataka i testova školama na dan polaganja prijemnog ispita na način koji osigurava bezbednost testova i poštovanje svih mera zaštite do početka ispita.

“Ako se ispit polaže u jednoj ili nekoliko većih prostorija, treba predvideti jednog dežurnog nastavnika na 10 do 12 kandidata i najmanje jednog dodatnog dežurnog  koji će dežurati ispred prostorije u kojoj se radi test”, objašnjava Milena Kostić.

Ako se ispit polaže u učionicama, za svaku učionicu treba predvideti dva dežurna nastavnika na najviše 16 kandidata i dovoljan broj dežurnih nastavnika koji će dežurati ispred učionica.


#   Niš   Mala matura   osnovci   Milena Kostić   test   mobilni telefoni   srpski jezik   srednje škole
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima