Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš obeležio Dan oslobođenja u Velikom ratu

rssBookmark and Share

Niš 12.10.2020. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima na Trgu kralja Milina, obeležena je godišnjica oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu. Vence su položili gradonačelnica Dragana Sotirovski, načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, predsednik SG Niša Boban Džunić, predstavnici boračkih organizacija, političkih organizacija, potomci boraca, Kolo srpskih sestara.

Foto: Nj.P. Južna Srbija Info
Foto: Nj.P. Južna Srbija Info

Venci su se do sada, na ovaj  dan, tradicionalno polagali na  spomenik Petru Bojoviću ali zbog radova u centru grada na obeležavanju 102. godišnjice oslobođenja Niša to sada nije bilo moguće.

‘’Danas je dan kada građani Niša obeležavaju oslobođenje u  Prvom svetskom ratu. Klanjamo se senima ljudi koji su dali svoje živote za Srbiju i oslobođenje našeg grada. Ono što je nama za nauk je da se borimo i da radimo za dobrobit naše države i grada i da ne zaboravimo one kojima se danas klanjamo jer oni su ti koji su  postavili temelje slobe, mira i ravnopravnosti među svima nama. Zapamtimo istoriju i težimo budućnosti’’- istako je Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša.

Iz Udruženja potomaka oslobodulačkih ratova Branislav Radovanović kaže da je mnogo žrtava bilo i da se moramo sećati onih koji su dali život za slobodu.

‘’Danas obeležavamo 102.godinu od oslobođenja Niša u Velimom ratu. Srbija  je srazmerno broju stanovnika u tom ratu dala najveći broj  žrtava, skoru jednu trećinu svoje muške populacije. Ove godine vence nismo mogli da  položimo na spomenik Petru Bojaviću koji je bio sa svojim jedinicama na čelu oslobodilačke vojske  koje je oslobodila Niš’’- kaže Branislav Radovanović.

Prva srpska armija je 12. oktobra 1918. godine oslobodila Niš. Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918. godine kapitulirala.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje 4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, a Brestovac i Žitni Potok oslobođeni su 8. oktobra. Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobađenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju. Niš je oslobođen 12.oktobra.

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   prvi svetski rat   Boban Džunić   veliki rat   Nišavski upravni okrug   Petar Bojović
#GradonacelnicaN @DzunicBoban @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima