Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od Beograda do Niša 100 minuta vozom: Sa EIB potpisan grant od 175 miliona evra

rssBookmark and Share

Niš 31.03.2023. Južna Srbija Info

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka danas su potpisali ugovor o dodeli bespovratnih 175 miliona evra, drugu tranšu evropskog granta od ukupno 600 miliona evra za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

Ilustracija
Ilustracija

Dokument su, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i šefa delegacije EU Emanuelea Žiofrea, potpisali potpredsednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka za evropske integracije  Tanja Miščević, kao i generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan.

Za ovaj ključni infrastrukturni projekat u Srbiji ranije je dodeljen grant od 265 miliona evra.

Predstavnici EIB rekli su da je ukupna podrška za ovu infrastrukturnu investiciju 1,1 milijardi evra, od čega je 550 miliona već potpisano.

Potpisivanju je prethodio sastanak predstavnika EIB-a sa premijerkom Brnabić i ministrima Vesićem i Miščevićevom, kao i ministarkom zdravlja Danicom Grujičić.

Posle potpisivanja predstavnici EIB-a razgovore su nastavili sa Vesićem.

U izjavi posle potpisivanja Pavlova je ocenila da se radi o podršci na realizaciji ključne strateške investicije.

„Verujemo da je investiranje u novu, modernu, brzu prugu koja će manje zagađivati od ključne važnosti za Srbiju, region i EU. Ona će omogući ti bolje veze među ljudima regiona i bolje mogućnosti za transport robe“, rekla je ona.

Podsetila je da je EIB godinama izuzetno aktivna na Zapadnom Balkanu i do sada je obezbedila 7, 2 milijarde evra podržavajući ekonomiju regiona i najavila da će biti nastavljeno sa proširenjem saradnje.

Žiofre je rekao da je investicija u tu prugu veliki program pokrenut pre 30 dana koji podržava EU te da je njegova vrednosti preko milijarde evra.

„Sada pravimo drugi korak sa potpisivanjem novog sporazuma o grantu od 175 miliona evra što će učiniti da se ovaj projekat pomeri napred", rekao je on.

Podsetio je da će umesto sadašnjih šest sati, kada bude nova pruga, putovanje trajati 100 minuta.

„To će biti velika korist za građane, benefit za ekonomiju Niša i okolnih oblasti, transport robe biće brži, a deo je i većeg projekta povezivanja Srbije sa evropskom infrastrukturom. Važan je korak da Srbija bude bliža EU", rekao je on.

Miščević je istakla da je posao Vlade Srbije da u partnerstvu sa EU budu urađeno ono što donosi najviše koristi građanima.

„Železnica nije jedina tema naših razgovora. Sa EIB i EU, koja je partner unapređivanju našeg života, razgovaramo o tome kako na najbolji način da opremimo kliničke centre i završimo sa njihovim rekonstrukcijama, kako da pomognemo izgradnju novih kapaciteta kada je reč o upotrebi novih tehnologije, te kako da se istraživanje i razvoj potpomognu značajnijim sredstvima", rekla je ona.


#   Niš   voz   Tanja Miščević   Goran Vesić   Evropska investiciona banka   brza pruga
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima