Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pirotski kačkavalj zaštićen u Srbiji i EU

rssBookmark and Share

Pirot 18.03.2013. Stefan Radović

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka i od danas se taj proizvod nalazi na listi prozvoda sa zastićenim geografskim preklom na sajtu tog zavoda.

Pirotski kačkavalj zaštićen u Srbiji i EU
Predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić je podsetio da je Opština Pirot pre 2,5 godine krenula u proceduru zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

- Okončali smo taj proces i zaštitili pirotski kačkavalj. To ime se dosta zloupotrebljavalo i postojalo je dosta mlekara i proizvođača koji su i van teritorije Pirota koristili ovaj proizvod - rekao je on.

Vasić je izrazio nadu da će zaštita geografskog imena pirotskog kačkavalja proizvođačima sa tog područja pomoći da "zauzmu bolju poziciju na tržištu Srbije i van Srbije". Dodao je da se mora podići sirovinska baza i najavio da će proizvođačima u tome pomoći opštinski Fond za razvoj poljoprivrede.

- Kada se govori o brendovima Srbije veći deo je iz pirotskog kraja. Osim kačkavalja, tu su i pirotski ćilim, jagnje, peglana kobasica i drugi proizvod - kazao je on, dodajući da je pirotski ćilim zaštićen pre nekoliko godina i da ima oznaku geografskog porekla.

U pirotskom kraju se, prema podacima iz Opštine Pirot, godišnje proizvede oko 60 tona pirotskog kravljeg kačkavalja.


#   Pirot   Vladan Vasić   peglana kobasica   predsednik opštine   pirotski ćilim   pirotski kačkavalj
@kzpvladanvasic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima