Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Plaketa Svetog Prokopija proti Slobodanu Petroviću

rssBookmark and Share

Prokuplje 18.07.2020. Južna Srbija Info

Na Organizacionom odboru za obeležavanje gradske slave Sveti Prokopije, kodlučeno je da Plaketu Svetog Prokopija za 2020. godinu, dobije protojerej stavrofor Slobodan Petrović, u gradu Prokuplju poznat kao uzor svešteničkog čina, omiljen i uvažavan od strane vernika, dobar pastir crkve Svetosavske, koji je dao nemerljiv doprinos duhovnom i crkveno-graditeljskom razvoju Prokupčana.

Plaketa Svetog Prokopija proti Slobodanu Petroviću

Pohvalnice Svetog Prokopija ove godine će dobiti, Narodna biblioteka „Rade Drainac“, književnik Sibin Šović i volonteri Crvenog krsta Prokuplje.

U obrazloženju za dodelu ovog prestižnog priznanja, stoji da je Narodna biblioteka „Rade Drainac“ najstarija ustanova kulture u Topličkom okrugu,  da stručnim kadrom i knjižnim fondom predstvlja lidera u kulturi Topličkog okruga, kao i  da je na vrhunskom nivou 2019. godine, obeležila dvostruki jubilej 50. godina Drainčeve književne susrete i 120. godina od rođenja Rada Drainca.

Laureat druge pohvalnice je Prokupčanin Sibin Šović, koji se, pored toga što je javnosti poznat kao dugogodišnji  profesor srpskog jezika, ističe i time što je objavio oko 30 književnih dela. Njegovi romani su pisani realističkim stilom i rasvetljavaju mnoge društvene probleme. Kao književni kritičar, Šović se pretežno bavi i proučavanjem i tumačenjem dela topličkih pisaca, a prikaze topličkih autora objavljuje najčešće u TOK-u i Topličkim novinama.

Volonteri Crvenog krsta u Prokuplju su dobitnici treće pohvalnice, a u obrazloženju za dodelu ove nagrade stoji, da je za to zaslužan njihov dugogodišnji i nesebičan rad. Gde god je bilo potrebno da pomognu svojim sugrađanima, oni su to i činili. Na poziv Kriznog štaba odazvali su se i za vreme vanrednog stanja i sve vreme brinuli o našim najstarijim sugrađanima, dostavljajući im potrebne lekove i hranu. Njihova požrtvovanost potvrđena je i tokom junskih poplava 2020. godine.

Ova značajna i prestižna priznanja ovogodišnjim laureatima, biće uručena u porti crkve Svetog Prokopija 21. jula, na dan gradske slave posle praznične liturgije, uz poštovanje svih preporučenih mera, u cilju sprečavanja infekcije korona virusom.


#   Prokuplje   Sveti Prokopije   Niška eparhija   Slobodan Petrović   gradska slava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima