Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje da radi vodosistem Barje

rssBookmark and Share

Leskovac 22.11.2010. Izvor: Južne vesti

Sa Barja, najvećeg vodostema na jugu Srbije, voda do domaćinstava u Leskovcu i drugim mestima trebalo bi da stigne narednih dana – saopštavaju iz JKP Vodovod.

Počinje da radi vodosistem Barje

Pored samog Leskovca, Vučja i svih sela ovoga kraja, vodosistem Barje biće korišćen i za obezbeđenje zdrave vode stanovnicima Vlasotinca, Lebana i Bojnika.

U ovom trenutku, kaže Zoran Stojanović, direktor Vodovoda, obavlja se dezinfekcija vode na rezervoaru, ali i cevovodu od fabrike vode, koja se nalazi u selu Gorina, do priključnih stanica.

- Voda je hemijski i bakteriološki dosta ispravna, a sada radimo na dezinfekciji cevi u dužini od 17,5 kilometara, koje su dugo stajale i dok bude jedne bakterije, vodu nećemo koristiti, jer imamo dovoljno vode sa postojećih izvora, a naša je namera da voda sa Vodositema Barje bude idealnog kvaliteta – pojašnjava Stojanović.

Fabrika za prečišćavanje vode za piće obezbeđuje 840 litara vode u sekundi, a deo Vodosistema Barje su akumulaciono jezero i dva velika rezervoara.

Gradnja Vodosistema Barje počela je pre dve i po decenije, a prema nekim proračunima, vrednost investicije je oko 80 miliona evra i najveći deo obezbedila je Republika, a ostatak lokalna samouprava kreditima poslovnih banaka i budžeta.

 


#   Leskovac   Vlasotince   Bojnik   Lebane   Vučje   Barje   vodovod   investicije   Zoran Stojanović   lokalna samouprava   prečišćavanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima