Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Branislav Jovanović: Dvadeset godina posle!

rssBookmark and Share

Niš 26.01.2017. Južna Srbija Info

„Prvu demokratsku lokalnu vlast koju su građani Niša izabrali 1996.godine konstituisana je na sutrašnji dan, pre 20 godina, 27. januara 1997. godine, posle dugih i upornih zimskih protesta i izborne krađe", podseća Branislav Jovanović.

Branislav Jovanović i Zoran Đinđić u Nišu, Foto: Arhiva
Branislav Jovanović i Zoran Đinđić u Nišu, Foto: Arhiva

"Na Savindan u Nišu, koji je bio medijska republika i grad prkosa, izrodila se pobednička koalaicija Zajedno koju su Slobodan Milošević i vlada Mirka Marjanovića hteli da unište. Ta vlast, koja je bila oličenje stručnosti, poštenja i dobre organizacije, a koju sigurno pamte Nišlije, formirala je izvršne organe. Ja kao predsednik tadašnje gradske vlade ponosan sam na to vreme i rezultate koje smo postigli od 1997. do 2000. godine“, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša. 

On kaže da je grad tada odlično funkcionisao sa najnižim cenama komunalnih usluga u Srbiji pod svetskim embargom i da nije postojala razlika u razvijenosti između BeogradaKragujevca i Novog sada u odnosu na Niš kao što je to danas. 

„Grad se ponašao štedljivo i racionalno, nije bilo dubioze u budžetu od 50 000 000 evra kao što je to danas. Primer za to je i da je u gradskoj Toplani radilo 90 radnika, a danas čak 250. Nije bilo nikakvih problema sa cenom grejanaja u gradu, komunalnog bunta građana kao što je to danas. Nije bilo pet opština, Objedinjene naplate, JKP„Parking servisa“, Gradske stambene agencije, kao ni JKP „Gorica“ i drugih institucija, a grad je funkcionisao normalno“, tvrdi Jovanović.

On ističe da su uslovi za rad bili daleko lošiji nego danas, a da se ipak gradilo.

„Niš smo vodili pod bombama i NATO agresijom u najteže vreme za narod i državu, a ipak su se gradili kapitalni objekti kao i objekti infrastrukture. Godine 1999. započeta je izgradnja Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene i mnogih drugih kapitalnih objektata.Taj osećaj i principi o radu tadašnje lokalne vlasti su meni lično i mojim saradnicima inspiracija do današnjeg dana“, zaključuje Jovanović.

 


#   Niš   Gradska toplana JKP   Parking servis   Branislav Jovanović   Zoran Đinđić   Gorica JKP   gradska vlast     Slobodan Milošević   Koalicija Niš moj grad
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima