Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Grejanje u Nišu skupo i za bečki standard

rssBookmark and Share

Niš 18.10.2019. Južna Srbija Info

Gradski odbor Demokratske stranke u Nišu smatra da samo pritisak javnosti može da utiče na neusaglašene izjave lokalne samouprave i gradskih preduzeća, a sve povodom najave poskupljenja grejanja i potom izjave gradonačelnika Bulatovića da to toga neće doći.

DS Niš: Grejanje u Nišu skupo i za bečki standard

Saopštenje prenosimo u celosti.

Nadzorni odbor Gradske toplane predložio je novo poskupljenje grejanja. Rukovodstvo Toplane uz podršku gradske vlasti punih sedam godina uredno poskupljuje cenu daljinskog grejanja za 5-10%, dok su plate i penzije manje ili na istom nivou u odnosu na 2012. godinu. Jednostavno rečeno za stan od 65 kvadrata za isporučenu toplotnu energiju ukupan račun iznosi oko 1000 eura za prethodnu grejnu sezonu, što je mnogo i za prosečnu Bečku porodicu sa 10 puta boljim standardom, u odnosu na Nišku koju je ova vlast osiromašila i ojadila. 

Kako smo nezvanično saznali danas, nakon naše oštre kritike i najave protesta, poskupljenja grejanja ipak neće biti, što govori da ova vlast u predizbornoj godini reaguje samo na pritisak. Argumenti uopšte nisu važni, već samo pritisak. Zato pozivam sve građane, NVO i stručnu javnost da se uključe u sva važna pitanja koja su od značaja za funkcionisanje Grada i standard građana jer samo zajedno možemo da sprečimo štetne odluke vlasti“- rekao je Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS Niš. 

„Imajući u vidu odnos vlasti SNS prema Toplani i njenim korisnicima, postavlja se logično pitanje, da li ova vlast uopšte želi da unapredi sistem, tako što će promovisati daljinsko grejanje i dobiti veći broj korisnika. Znamo da sa što većim brojem korisnika i cena grejanja bi bila manja. Ili žele da svoju nesposobnost, i gubitke energije zbog energetski neefikasnog sistema prebace na grbaču građana? Oni povećavaju cene grejanja, raznoraznim administrativnim preprekama sprečavaju isključenje sa topolovodne mreže, čime ionako siromašne građane Niša dovode u još težu situaciju.

 

Postavljam pitanje, a šta radi gradski energetski menažer? Ima li ovaj grad ikakav plan po pitanju energetske efikasnosti?

Najlakše bi bilo reći tražimo da se subvencioniše cena grejanja jer kada je vlast mogla za rekonstrukciju Trga kralja Milana da potroši 3 miliona evra ili 5 miliona evra za pokrivanje gubitaka u JKP Gorica, zašto ne bi subvencionisali i cenu grejanja? Ali zašto bi 2/3 domaćinstava u Nišu finansiralo onu jednu trećinu koja je korisnik daljinskog grejanja u Nišu? Rešenje je jedno. Sistem mora da bude energetski efikasan, ali i ekonomski prihvatljiv za korisnike, kao i za JKP Toplana. A kako će biti efikasan, kada se najnovije povećanje cena pravda povećanjem cene mazuta a niška Toplana kao energent najviše koristi prirodni gas? Kako će biti efikasan, kada se stalno zapošljavaju stranački vojnici?

Ovo sve otvara sumnju da je cilj da JKP Toplana ima još manji broj korisnika, da bude ugroženo njeno funkcionisanje kako bi se «spas» našao u nekom novom javno privatnom partnerstvu?”- zaključio je Stanković.  


#   Niš   DS   Gradska toplana JKP   Darko Bulatović   Miodrag Stanković   daljinsko grejanje
@demokrate @DarkoBulatovic_ @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima