Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Ukinuti drugu parking zonu i nelegalne kazne za parkiranje!

rssBookmark and Share

Niš 18.02.2016. Južna Srbija Info

Krajnje je vreme da se zaustavi dalje urušavanje institucija i svega onoga što je neophodno da bi jedan grad funkcionisao, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskom odboru Demokratske stranke u Nišu.

DS Niš: Institucije u gradu se urušavaju
DS Niš: Institucije u gradu se urušavaju

Do nedavno je zbog kolapsa gradskog budžeta bilo dovedeno u pitanje funkcionisanje osnovnih škola u Nišu i gradsko rukovodstvo, koje je više puta menjalo odluku o uzimanju, odnosno odustajanju od uzimanja kredita, pa potom ponovo odlučilo da ipak uzme kredit, samo pokazalo koliko je nestručno i kako zbog takvog načina rada ozbiljno ugrožava funkcinisanje Niša. Dodatne sumnje da nešto ozbiljno u funkcionisanju grada nije u redu, unosi i to što nije moguće doći do usvojene Odluke o budžetu grada za 2016. godinu, jer takva Odluka nije postavljena na gradski sajt.

Skoro svakodnevno imamo najave o mogućim tužbama i štrajkovima u institucijama i javnim preduzećima koja su u nadležnosti grada. Prošle nedelje je objavljena informacija da zaposleni u Zavodu za urbanizam mesecima ne primaju platu, ovih dana su zaposleni u ustanovama kulture najavili podnošenje tužbe protiv grada zbog neisplaćenih zarada.

Kada je već reč o kulturi, o manifestacijama koje Niš čine prepoznatljivim i čine deo kulture ovog grada, zaista je neprimereno da premijer najavljuje višegodišnju podršku festivalu EXIT koji se održava u Novom sadu a ni reči o ispunjavanju ugovornih obaveza i poništavanju odluke o dodeli sredstava festivalu Nišvil koji se održava u Nišu. Svakako da je festival u Novom sadu značajan i da zaslužuje podršku države, ali je i Nišvil značajan ne samo za Niš i ovaj deo Srbije, ili je premijer zaboravio da Srbija ima i jug? Da li rukovodstvo grada ima ikakav uticaj i nameru da se izbori za bolji položaj Niša u Republici Srbiji ili će se ovim gradom upravljati iz Kruševca i Kragujevca?

Očekujemo da uskoro bude održana sednica skupštine grada na kojoj će biti razmatran izveštaj državne revizorske institucije i da će građani najzad videti kako se rukovodstvo grada odnosi prema njihovom novcu, rekao je Miodrag Stanković, predsednik Gradskod odbora Demokratske stranke u Nišu.

- Prema saznanjima Demokratske stranke, Gradska opština Medijana nije konkurisala ni za jedan projekat prošle godine?

Postavljamo pitanje da li je to istina, i koji su razlozi za takav jedan, najblaže rečeno, propust?

Da li je u pitanju nestručnost i neznanje ili je u pitanju inertnost i lenjost?
Da li rukovodstvo Opštine svesno da pored  novca koji im grad prebacuje, imaju obavezu prema građanima da, kroz učešće u projektima, pribavljaju dodatna sredstva, a kroz realizaciju projekata poboljšavaju uslove za život građana Medijane?
Umesto toga, rukovodstvo GO Medijana se hvali da je uštedelo 40 miliona dinara i prenelo ih u ovu godinu. 

Da li ih je nedostatak vizije ili strah da ne pogreše sprečio da, recimo ulože u nove podzemne kontejnere i sređivanje međublokovskog zelenila?
No, reći da nije bilo investicija bila bi neistina. GO Medijana je obnovila stolariju, stim što se troškovi ne znaju. Takođe je podigla i onu,  komšije iz tog kraja kažu zatvorsku, ogradu.
Jedno od obrazloženja iz opštine je i da bi građane sprečili da  koriste improvizovani parking pored zgrade Opštine.

To opet ukazuje na veliki problem koji građanima pravi Parking servis.  Umesto da mirujući saobraćaj reši na zadovoljstvo građana, smanjiju se prostor gde vozači mogu besplatno da se parkiraju, povećava se broj parking mesta, a pauci divljaju.
I opet se udara na obične građane. Parking servis je sada počeo da otima  automobile ljudima subotom pored buvlje pijace. 

To prosto znači: neki naš komšija, da bi uštedeo, ide da kupi nešto na buvljaku. Doveze se do buvljaka svojim, barem 10 dogina starim autom, i dok pokušava da uštedi koji dinar kupujući jeftiniju robu na buvljaku napravi sebi trošak od skoro 100 evra.

Poručujemo gradskoj vlasti, obuzdajte parking servis, nisu građani tu zbog te firme već je obrnuto. 

Podsećamo vas da je Demokratska stranka predložila, kroz odborničku inicijativu, jer jedino tako možemo, da se ukine druga parking zona i ukinu nelegalne kazne za parkiranje,rekao  je Ivan Jocić, odbornik Skupštine grada Niša.

                                                                               


#   Niš   DS   saobraćaj   budžet   Medijana gradska opština   Parking servis   Miodrag Stanković   kritika   institucije   Ivan Jocić   Gradska opština
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima