Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izabrana nova Vlada Srbije, premijerka i ministri položili zakletvu u Skupštini

Bookmark and Share

28.10.2020. RTS, Južna Srbija Info

Poslanici Narodne skupštine izabrali su novu Vladu Srbije, na čijem čelu je Ana Brnabić i koja ima 21 resor i dva ministarstva bez portfelja. Za izbor nove vlade glasalo je 227 narodnih poslanika. Predsednik i članovi Vlade položili su zakletvu.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, za izbor nove vlade glasalo je 227 poslanika od 232 koja su pristupila glasanju. Protiv je glasalo pet poslanika, uzdržanih nije bilo, dok je odsutnih bilo 16.

Izabrana nova Vlada Srbije, premijerka i ministri položili zakletvu u Skupštini

Predsednik i članovi Vlade položili su zakletvu, čime je zvanično počeo da im teče mandat.

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", glasi tekst zakletve.

Na kraju posebne sednice Narodne skupštine intonirana je himna Republike Srbije "Bože pravde".

Ana Brnabić izložila je ranije danas ekspoze pred poslanicima i istakla šest ciljeva nove vlade: dalja borba protiv virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti Srbije, unapređenje vladavine prava i sprovođenje reformi i dalje ekonomsko jačanje zemlje.


Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a više od 50 odsto članova novog kabineta Ane Brnabić su žene. 

Branko Ružić je izabran za prvog potpredsednika Vlade, a za potpredsednike Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković.

Ružić je izabran i za ministra u resoru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nedimović za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mihajlović će voditi rudarstvo i energetiku, Stefanović odbranu, a Maja Gojković je ministarka kulture i informisanja.

Ministar finansija je ponovo Siniša Mali, sektor privrede vodiće Anđelka Atanasković, ministarstvo zaštite životne sredine Irena Vujović, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Sektor trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, pravde Maja Popović, za državnu upravu i lokalnu samoupravu biće odgovorna Marija Obradović, a ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodiće Gordana Čomić.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Aleksandar Vulin, šef diplomatije je Nikola Selaković, evropske integracije nastavlja da vodi Jadranka Joksimović, sektor zdravlja Zlatibor Lončar, dok će rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti u nadležnosti Darije Kisić Tepavčević.

Brigu o porodici i demografiju vodiće Radomir Dmitrović, Vanja Udovičić ostaje ministar sporta i omladine, a brigu o selu vodiće Milan Krkobabić.

Ministri bez portfelja su Nenad Popović i Novica Tončev.


#   Ivica Dačić   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   Branko Ružić   Siniša Mali   Skupština Srbije   Nenad Popović   Milan Krkobabić   Branislav Nedimović   Izbori 2020   Maja Popović
@DacicIvica @Vlada_SR @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima