Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tadić u Nišu: Učiniću sve da ujedinim opoziciju

rssBookmark and Share

25.12.2015. B92

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče u Nišu da će učiniti sve da ujedini opozicione stranke u Srbiji.

Tadić u Nišu: Učiniću sve da ujedinim opoziciju

"Da li će to opozicione stranke prihvatiti - videćemo. Moja potreba jeste da je ujedinim kako bi se smanjila asimetrija koja sada postoji između vlasti i opozicije", istakao je Tadić na zajedničkoj tribini SDS-a, Narodnog pokreta Srbije i Liberalno demokratske partije.

On je istakao da su lideri Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), premijer Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, napravili prednost koja je teško dostižna delom zbog toga što su dve godine imali "čistu pistu", odnosno niko im ozbiljno nije ukazivao na greške, a delom zbog toga što su mediji pod apsolutnom blokadom vlasti i što su urušeni demokratski potencijali zemlje.

Bivši predsednik Srbije istakao je da Socijaldemokratska stranka ne bi za predstojeće izbore pravila nikakav savez sa SNS, SPS, Pokretom socijalista i Srpskom radikalnom strankom, ali ni sa strankama koje su protiv članstva Srbije u Evropskoj uniji, kao što su Demokratska stranka Srbije i Dveri.

Tadić je kazao da je razlika u ponašanju aktuelne vlasti i prethodne, ogromna.

"Nismo proganjali političke protivnike, nismo vređali novinare i ponižavali novinarke. Uveli smo pristojnost u Srbiju", naglasio je Tadić.

On je istakao da je prethodna vlast izvela Srbiju iz stanja u kome su se ljudi međusobno ubijali zbog političkih razlika i pokrenut je investicioni ciklus tri puta veći od sadašnjeg.

"U odnosu na druge zemlje bili smo mnogo bolje plasirani nego sada. Sada smo na Balkanu poslednji po rastu bruto društvenog proizvoda i sa budžetskim deficitom koji je među najvećim u Evropi ", rekao je Tadić.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji i neophodno je da se usitnjena opozicija ujedini oko istih ideja.

On je istakao da Srbiji sada najveća opasnost preti od potpuno pogrešne ekonomske politike.

"Imamo reforme i smanjivanje deficita po leđima građana. Smanjenje stope deficita u 2016. godini planirano je tako što će se povećati akcize na električnu energiju i naftne derivate, smanjiti izdvajanja za poljoprivredu, dok će se najveće uštede ostvariti od smanjenja plata i penzija", izjavio je Aleksić.

On je kazao da vlast manipuliše tvrdnjama da su javne finansije stabilne, što nije tačno, jer su na duži rok neodržive.

Aleksić je rekao da se ujedinjena opozicija mora boriti za promenu izbornog zakonodavstva, jer sadašnji partokratski zakon regrutuje nesposobne i nestručne kadrove koji nisu u stanju da reformišu Srbiju.


#   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić   LDP   Boris Tadić   Čedomir Jovanović   tribina   sastanak   predsednik Srbije   SDS   opozicija   NPS Narodni pokret Srbije   Socijaldemokratska stranka   Miroslav Aleksić
@DacicIvica @avucic @ldp @socdemstranka @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima