Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predsednik Albanije 7. marta u poseti Bujanovcu

rssBookmark and Share

Bujanovac 25.02.2017. Tanjug, Blic

Albanski predsednik Bujar Nišani posetiće 7. marta Bujanovac, a predsednik te opštine Šaip Kamberi očekuje da će ta poseta dati odjek u mnogo većem angažovanju Albanije za Albance opština s juga Srbije.

Bujar Nišani, foto Tanjug/Boki, arhiva
Bujar Nišani, foto Tanjug/Boki, arhiva

Kako navodi internet portal "Preševa jone", koji se poziva na izvore iz Tirane, iz kabineta albanskog predsednika još nije objavljena agenda posete, kao ni sa kime će se on sve sresti tokom posete opštini Bujanovac.

"Naša su očekivanja da Albanija za nas uradi isto ono što Mađarska radi za mađarsku manjinu u Vojvodini", rekao je Kamberi za današnju "Politiku".

Kamberi je kazao da očekuje direktnu pomoć konkretnim projektima iz sfere obrazovanja, kulture i infrastrukture.

Poseta Bujara Nišanija Bujanovcu dolazi nakon pojačane saradnje ministarstava prosvete Srbije i Albanije oko obezbeđivanja udžbenika na albanskom jeziku za učenike iz Bujanovca, Preševa i Medveđe kojima je albanski maternji jezik.

Prema dogovoru koji je postignut između premijera Srbije i Albanije Edija Rame i Aleksandra Vučića u Nišu oktobra prošle godine, udžbenici na albanskom jeziku za učenike iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa ubuduće će se nabavljati iz Tirane, na osnovu saradnje ministarstava prosvete dve zemlje.

On je kao primere dobre prakse naveo posetu albanskog premijera Edija Rame Nišu i stvaranje Privredne komore za razvoj biznis veza dve zemlje.

Kamberi je rekao da će se Nišani u Bujanovcu sastati sa institucionalnim predstavnicima Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Od visokih zvaničnika Albanije opštine na jugu Srbije u kojima živi većinsko albansko stanovništvo do sada je posetio albanski premijer Edi Rama u novembru 2014. godine, kada je u okviru posete Srbiji posetio i Preševo gde se sastao sa lokalnim albanskim liderima, nakon čega se građanima obratio i u preševskom Domu kulture.

Opštinu Bujanovac posetio je u martu 2010. godine tadašnji potpredsednik Vlade Albanije i ministar inostranih poslova Iljir Meta, kada je, zajedno sa tadašnjim predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Milanom Markovićem, razgovarao sa lokalnim albanskim liderima.

Kako je objasnio za datum posete, povodom Dana učitelja, određen je 7. mart, dan kada je otvorena prva škola na albanskom jeziku za vreme Osmanskog carstva.


#   Bujanovac   Albanci   internet   Albanija   Edi Rama   Šaip Kamberi   Bujar Nišani
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima