Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić dočekao Ursulu fon der Lajen na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", pre obilska radova na izgradnji gasnog interkonektora u Jelašnici

rssBookmark and Share

Niš 28.10.2022. RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na niško aerodromu "Konstantin Veliki", izveštava RTS.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obišli su radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska u blizini Niške Banje, koji bi trebalo da bude završen do septembra 2023. godine. Predsednica Evropske komisije pozvala je Srbiju da se pridruži EU u zajedničkoj nabavci gasa i najavila 160 miliona evra trenutne budžetske podrške.

Ursula fon der Lajen: Pozivamo Srbiju da nam se pridruži u zajedničkoj nabavci gasa

Difersifikacija nabake gasa iz više izvora je od suštinske važnosti, poručila je predsednica Evropske komisije.

Sve što, kaže, EU radi, u to je uključen i Zapadni Balkan. "Šta jedan uradi, to utiče na sve ostale. Mi smo energetska unija", poručila je Fon der Lajenova.

"Pozivamo Srbiju da nam se pridruži u zajedničkoj nabavci gasa", poruila je predsednika Evropske komisije.

Najavila je 160 miliona trenutne budžetske podrške.

"Mislim da je ovo neophodno da bi Srbija, kao i druge zemlje, mogla da podrži ugrožene delove društva, kako bi izašli na kraj sa većim cenama energenata", istakla je Fon der Lajenova.

Vučić: Pomoć EU će olakšati probleme sa kojima se suočavamo

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen lično na direktnoj budžetskoj pomoći od 165 miliona evra koje će Srbija dobiti zbog cene energenata.

"To je za nas ogroman novac, možda za zemlje EU nije. Beskrajno hvala Vama, poreskim obveznicima EU na toj velikoj podršci. Umemo to da cenim. To za nas jeste veliko i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo", rekao je Vučić.

Fon der Lajenova o sankcijama Rusiji: Zajedno možemo da branimo zajedničke principe

Ursula fon der Lajen je, upitana za politiku sankcija prema Rusiji, rekla da se proces proširenja EU zasniva na zaslugama, i da je to u rukama zemlje koja želi da se pridruži.

"Napredak u reformama je veoma važan, Srbija je već dosta uradila, i radimo i dalje zajedno", istakla je predsedica EK.

Važno je, napominje, uskladiti se sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, jer članstvo u EU znači deliti iste vrednosti.

"Mi računamo na vas kao na pouzdanog partnera, jer zajedno možemo da branimo zajedničke principe", poručila je Fon der Lajenova.


#   Niš   EU   Aleksandar Vučić   Jelašnica   Gasovod Niš-Dimitrovgrad   Ursula fon der Lajen
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima