Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnici Jumka stigli kod Dačića

rssBookmark and Share

Vranje 13.02.2014. Tanjug

Predstavnici radnika Jumka iz Vranja stigli su u Vladu Srbije, gde će se sastati sa premijerom Ivicom Dačićem

Radnici Jumka stigli kod Dačića

Predstavnici radnika Jumka iz Vranja stigli su u Vladu Srbije gde će se sastati sa premijerom Ivicom Dačićem, a kako su izjavili, prioritetni zahtevi su im isplata osam zarada, overa zdravstvenih knjižica i smena menadžmenta i rukovodstva te kompanije.

Radnici Jumka mesec dana su u generalnom štrajku zbog loseg materijanog položaja, a štrajk je nastavljen i danas u okviru fabrike.

Glavni poverenik ASNS-a u tom preduzeću Snežana Veličković izjavila je novinarima pre ulaska u vladu da je u fabrici trenutno zaposleno 1.760 radnika čije su zarade ispod minimalne, i kreću se od 7.000 do 13.000 dinara.

Među zahtevima radnika su i da u kompaniju Jumko uđe finansijska policija i ispita "malverzacije koje su se dešavale tokom poslednjih devet godina", rekla je Veličković.

Ona je poručila da će ukoliko danas ne bude postignut dogovor sa premijerom Dačićem i vršiocem dužnosti ministra privrede Igorom Mirovićem radnici nastaviti štrajk blokadom autoputa i dodala da će im podršku pružiti i ostali građana Vranja.

Veličkovićeva je precizirala da u Beograd dolazi ona zajedno sa predsednikom Samostalnog sindikata Jumka Slađanom Mitićem, kao i da će sastanku s premijerom prisustvovati gradonačelnik Vranja Zoran Antić, ali nije mogla da potvrdi da li dolaze i predstavnici poslovodstva kompanije.

Prema njenim rečima, radnici Jumka su u sinoćnim razgovorima s ministrom Mirovićem tražili da današnjem sastanku sa Dačićem prisustvuju i predstavnici Agencije za privatizaciju, Ministarstva rada, Ministarstva privrede, kao i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Premijer Dačić je juče pozvao radnike Jumka da prekinu protest i blokadu puta i zakazao za danas u 13 sati sastanak s predstavnicima zaposlenih te kompanije, na kojem će se razmatrati njihovi zahtevi i kako bi se našlo rešenje za problema u tom preduzeću.

Radnici Jumka su sinoć nakon dogovora sa vršiocem dužnosti ministra privrede Igorom Mirovićem odblokirali magistralni put kod Vranja na pravcu Koridora 10, prema Makedoniji.


#   Vranje   Beograd   policija   Zoran Antić   radnici   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić   štrajk   Jumko   Vlada Republike Srbije   Snežana Veličković
@DacicIvica @avucic @Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima