Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

RHMZ ponavlja upozorenje na padavine, očekuje se porast nivoa reka

rssBookmark and Share

Vranje 13.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

Od danas pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obimne kiše. Štab za vanredne situacije već je u pripravnosti. Pomoćnik direktora RHMZ-a Slavomir Stevanović rekao je za RTS da se može očekivati porast nivoa reka, ali da verovatno neće biti proglašena vanredna odbrana od poplava.

RHMZ ponavlja upozorenje na padavine, očekuje se porast nivoa reka

Slavomir Stevanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su analize iz prethodnih dana ukazivale na značajne padavine danas ali da će se one ipak desiti u toku noći i da će potrajati do 15. ili 17. maja.

Navodi da je to s jedne strane dobro jer ima dovoljno vremena od prethodnih padavina da voda siđe u reke i da dođe do isušivanja slivova kako bi se povećao kapacitet za prijem novih padavina.

Međutim, kako je rekao Stevanović, najave ukazuju da bi situacija na Savi mogla da bude ozbiljnija i da se vrh talasa u Srbiji očekuje u četvrtak ili petak.

Navodi da Šabac ima deonicu koja je osetljiva na velike vode i da će u tom gradu verovatno biti proglašena redovna odbrana od poplava ali da su male šanse da se proglasi vanredna odbrana.

Stevanović kaže da je nad regionom snažan ciklon koji malim pomeranjem može da izazove značajnije padavine na nekoj teritoriji gde se to nije očekivalo.

Po prognozama, najviše padavine se očekuje u severozapadnoj Bosni i to će biti centar intenzivnih padavina.

Ističe da postoji mogućnost da neki krajevi Istočne Srbije dobiju velike lokalne padavine ali da bi one mogle da obuhvate neki potok ili rečicu.

Najveće padavine očekuju se u Zapadnoj Srbiji, pa zatim u Centralnoj Srbiji.

Međutim, Stevanović kaže da će one biti razvučene i da se intenzivna kiša očekuje sutra i u sredu.

Govoreći o mogućnosti poplava na bujičnim tokovima, Stevanović kaže da su one od maja do juna uvek moguće i da ne mogu da se predvide.

Kada je reč o stanju na Dunavu, Stevanović kaže da Dunav opada i da može da prihavti sve količine vode koje se očekuju.

Republički hidrometeorološki zavod prethodno je ponovio upozorenje da se od danas do petka očekuje velika količina padavina u Srbiji.

Očekuje se da danas i sutra ukupna količina padavina u većini mesta bude od 20 do 40, a u Zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru. Vodostaj reka je u umerenom i većem porastu. Nadležne službe dežuraju uz najviši stepen pripravnosti. 

Vranje dežura i sprema se za eventualne poplave

Na osnovu zaključaka sa vanredne sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, kojom je predsedavao gradonačelnik Slobodan Milenković, juče se pristupilo konkretizaciji planiranih aktivnosti uoči najavljenih obilnijih padavina, u skladu sa preporukama Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za vanredne situacije u Vranju i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Po nalogu Štaba, u okviru operativnih i preventivnih mera, izvode se radovi na čišćenju korita Veternice na teritoriji Poljanice, u cilju nesmetanog protoka i sprečavanja nanosa usled većeg priliva vode. Takođe, lokalna samouprava inicirala je aktivna dežurstva svih nadležnih službi i institucija, na svim kritičnim tačkama na teritoriji Grada Vranja kako bi se preventivno delovovalo na eventualno ugroženim lokacijama.  Inače, prema poslednjem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u ponedeljak i utorak, na području Srbije, ukupna količina padavina u većini mesta iznosiće 20 do 40, a u Zapadnoj Srbiji i Sremu i do 60 litara po kvadratnom metru.


#   Vranje   Veternica   poplava   RHMZ   padavine   lokalna samouprava   Slobodan Milenković   štab za vanredne situacije   hidrometeorološki zavod
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima