Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju svečano obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, slava i Dan Policije

rssBookmark and Share

Prokuplje 14.06.2022. Južna Srbija Info

Uz državne počasti, polaganjem venaca na spomen obeležje poginulim policajcima u ratovima od 1990-1999. godine pred zgradom Policijske uprave u Prokuplju, svečano je obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Dan policije i njihova slava Svete Trojice.

U Prokuplju svečano obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, slava i Dan Policije

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave Prokuplja, Vojske Srbije, pravosudnih organa, Crkve „Sveti Prokopije“, ministarstava prosvete i zdravstva i mnogobrojnih građana, na spomen obeležje poginulim policajcima venac je položio načelnik Policijske uprave u Prokuplju pukovnik policije Nenad Kaličanin, kao i predstavnici policijskih i vojnih sindikata.

Obraćajući se prisutnima Kaličanin je istakao da koreni javne bezbednosti u Srbiji datiraju još iz 14. veka iz doba Nemanjića, a da je na Skupštini održanoj 14. januara 1811. godine i zvanično osnovano Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On je podsećajući na istorijat rekao da se od 2001. godine Dan policije slavi na praznik „Svete Trojice“, kao sećanje na 15. jun 1862. godine kada je zbog ubistva dečaka Save Stojkovića na „Čukur česmi“ u Beogradu došlo do oružanog sukoba između srpske žandarmerije i turskih vojnika.

-Policija se od svog nastanka do današnjih dana susretala  sa mnogim izazovima i iskušenjima i bila uvek uz svoj narod i državu, spremna da narodu pruži bezbednost, mir i spokoj, kao i da bude osnov jedne jake i savremene države, kazao je Kaličanin.

On je naglasio da je posao policajca težak i odgovoran ali i dostojanstven. Takođe je naveo da kod prijema u radni odnos imaju prvenstvo deca poginulih i ranjenih u ratu pripadnika Ministarstava unutrašnjih poslova Srbije.

Kaličanin je i ovom prilikom naglasio da je Policijska uprava (PU) Prokuplje postigla jako dobre rezultate na polju suzbijanja opšteg i privrednog kriminala, očuvanja javnog reda i mira, unapređenja bezbednosti saobraćaja i obavljanju svih ostalih policijskih poslova.

-Prioritet u našem daljem radu biće suzbijanje narkomanije i krivičnih dela sa elementima nasilja, sa akcentom na krivična dela i prekršaje koji se vrše na štetu građana na javnim mestima, istakao je Kaličanin i naglasio da je zadatak PU Prokuplje da svoj posao radi zakonito i profesionalno i da zajedno sa organima lokalne samouprave i svim ostalim državnim organima obezbede građanima slobodno i mirno okruženje u kome će se osećati bezbedno i zaštićeno.

Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije najzaslužnijim pripadnicima policije uručene su zahvalnice i priznanja.

Za požrtvovan rad i isticanje u službi priznanja su dobili Danijel Ivković, Branko Milenković, Vladimir Bašić, Jugoslav Roglić, Dejan Živković, Bojan Milić, Marija Milošević, Saša Milosavljević, Srđan Stojanović, Zoran Marković, Ivan Arsenijević i Nebojša Janković, a nagrađen je i Goran Mihajlović koji odlazi u zasluženu penziju.

U kulturno zabavnom delu programa nastupili su članovi Crkvenog hora „Sveti Prokopije“ pod upravom Sanje Stojković-Antović, a odlomak iz drame „Legija Časti„ – Milunka Savić, izvela je Anđela Stanković članica prokupačkog Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“.


#   Prokuplje   MUP RS   Sveta Trojica   Dan policije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima