Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ukidaju se odeljenja u gimnazijama

rssBookmark and Share

Toplički okrug 13.05.2013. Autor: Z. Miladinović

Gimnazije sada pohađa 23 odsto svršenih „osmaka“, a u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu taj broj je još manji.

Ukidaju se odeljenja u gimnazijama

Uprkos zvaničnim apelima da se u niškim gimnazijama od sledeće školske godine ne smanjuje broj odeljenja, konkursom za upis u srednje škole, koji je nedavno objavilo Ministarstvo prosvete, ukidaju se odeljenja u tri od četiri gimnazije u Nišu. Prema ovom konkursu, gimnazije „Stevan Sremac“, „Bora Stanković“ i „9. maj“ trebalo bi da imaju po jedno odeljenje manje nego sada, dok bi broj odeljenja u Gimnaziji „Svetozar Marković“ trebalo da ostane nepromenjen.

Načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović nije želeo da komentariše ovakvu odluku Ministarstva jer još „nema sve informacije“. On je kazao da će narednih dana imati detaljan uvid ne samo u kompletan tekst konkursa, već će učestvovati u nizu sastanaka sa nadležnima iz Ministarstva, na kojima će se razgovarati na ovu temu.. Tek nakon toga znače se da li je ovakva odluka konačna ili postoji mogućnost da bude promenjena.

Direktori niških gimnazija se ipak nadaju da će odlluka biti izmenjena kroz takozvanu dopunu konkursa, koja tek predstoji. Oni ne razumeju zašto je u nekim gimnazijama u gradu broj odeljenja smanjen, a u nekim nije, kao i po kojim kriterijumima je to učinjeno. „Priznaju“ da je broj đaka u Nišu i na jugu Srbije generalno smanjen, ali tvrde da gimnazije nemaju takav problem već „uvek imaju dovoljan broj učenika“.

- Svi smo šokirani ovakvom odlukom. Ukoliko konkurs ne bude izmenjen, posledice će biti velike. Ovakav stav Ministarstva udar je na čitavu akademsku zajednicu ovog dela Srbije jer je poznato da veliki broj studenata Univerziteta u Nišu čine upravo svršeni gimnazijalci- rekao je novinarima direktor Gimnazije „9. maj“ Nebojša Lekić.

Inicijativu da broj odeljenja u niškim gimnazijama ostane predhodno su podneli Forum niških gimnazija, svih 13 fakulteta NU i rektor NU Dragan Antić. Mada nije donela zvaničnu odluku, i Skupština grada Niša sredinom aprila podržala je predlog da se ne smanjuje broj odeljenja. Predsednik Skupštine grada Mile Ilić (SPS) tada je kazao da je ministru prosvete Žarku Obradoviću lično uputio takvu inicijativu, uz predlog da se umesto manjeg broja odeljenja smanji broj učenika po odeljenju, što je i evropski standard.

Ministru Obradoviću je prekjuče na sednici Skupštine Srbije i republički poslanik Dejan Rajčić (NS) postavio pitanje zašto se ukidaju odeljenja u Nišu i na jugu Srbije, koji je najnerazvijeniji deo zemlje, ističući da „nije siguran da je to učinjeno i u Beogradu i Vojvodini“. Protiv smanjenja broja odeljenja predhodno je protestvovao i republički poslanik Dušan Milisavljević (DS). On je ocenio da je takva odluka suprotna Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, koja predvidja povećanje broja svršenih osnovaca koji će upisivati gimnazije na 39 odsto. Gimnazije sada pohađa 23 odsto svršenih „osmaka“, a u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu taj broj je još manji.


#   Dušan Milisavljević   Toplički okrug   Nišavski okrug   ministarstvo   školstvo   Pirotski okrug   Živomir Jovanović   Dejan Rajčić   gimnazija   Bora Stanković   Mile Ilić   Stevan Sremac   Svetozar Marković   Dragan Antić   Ministarstvo prosvete   Skupština grada Niša   Skupština grada   srednje škole   JU Taka   Nebojša Lekić
@dusanorldusan @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima