Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zamrzavanje vojnih vežbi sa svim partnerima u narednih šest meseci

Bookmark and Share

09.09.2020. Južna Srbija Info

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Zamrzavanje vojnih vežbi sa svim partnerima u narednih šest meseci

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posle sednice Vlade izjavio je da se Republika Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

- Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom – rekao je ministar Vulin.

On je naglasio da smo Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije vojno neutralna zemlja. Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbegli ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike.

- U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano – naveo je ministar Vulin.

- Proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen, a mi ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu – naglasio je ministar Vulin završavajući izjavu porukom: Živela Vojska Srbije, Živela Srbija!


#   Aleksandar Vulin   Ministarstvo odbrane   NATO   Rusija   Kina   vojna vežba   Vojska Srbije
@VulinAleksandar @mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima