Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog papirologije životi pacijenata pod znakom pitanja

rssBookmark and Share

Niš 26.08.2012. Autor : J. Subin - Večernje Novosti |

Zbog isteka ugovora prekinuta saradnja između KCS i Kliničkog centra Niš što koči operacije srca na jugu Srbije. Za godinu i po dana operisano oko 300 najtežih bolesnika.

Zbog papirologije životi pacijenata pod znakom pitanja

PAPIROLOGIJA i dogovori mogu da koštaju života skoro 200 pacijenata koji čekaju na operaciju srca u Nišu. Naime, od pre tri meseca, kada je prestao da važi ugovor o saradnji između Kliničkog centra Srbije i Kliničkog centra Niš, više se ne rade kardiohirurške intervencije, a bolesnici su prepušteni “čekanju” , pišu Novosti.

Saradnja između KCS i KC Niš prekinuta je posle godinu i po dana, odlukom nadležnih u beogradskom kliničkom centru. Otkad su počeli da rade timski, kardiohirurzi su operisali 280 pacijenata.

Sada je zaustavljen i mentorski rad, pa oko 50 lekara niškog kardiohirurškog tima ne može da završi obuku i osposobi se za samostalan posao. U Kliničkom centru Srbije, međutim, kažu da problem na nivou kardiohirurgije na relaciji Beograd - Niš ne postoji, već da je reč o sistematskom problemu.

- Nismo uspeli da napravimo bolji kontakt sa KCS nego sad, ali će u Ministarstvu zdravlja morati da se dogovore kako dalje - kaže prof. dr Borislav Kamenov, direktor Kliničkog centra Niš.

- Od naših sredstava mesečno smo odvajali više od milion dinara za lekare iz Beograda. Niko drugi to nije finansirao. Njihovim dolaskom edukovali smo i naše lekare, sestre i anesteziologe.

Dok su dolazili, više od 200 operacija je urađeno samo na otvorenom srcu. I time smo gotovo prepolovili listu čekanja.

Kako kaže dr Kamenov, postoje i druge ustanove s kojima je mogla da se uspostavi saradnja, ali su oni smatrali da je KCS referentna kuća.

- Naši lekari nisu završili edukaciju i bilo bi neozbiljno da bilo šta započinjemo sami. Sada se sve odlaže i pomera, a hitne pacijente šaljemo u Beograd - kaže dr Kamenov.

Iz Beograda u Niš svakog ponedeljka dolazilo je sedmoro kardiohirurga, za šta je KCS dobijao novac.

Inače, izgradnja kardiohirurške klinike košta 200 miliona dinara, a radovi su pri kraju. Kako su nam rekli, deo opreme je stigao, a prve operacije bi trebalo da budu urađene do kraja godine.

- Kardiohirurzi u Srbiji angažovani su 100 odsto u okviru svog stalnog posla, kako u KCS, tako i u ostalim kardiohirurškim klinikama u našoj zemlji - navodi se u saopštenju KCS.

USKORO SASTANAK

U Ministarstvu zdravlja smatraju da pružanje usluga iz oblasti kardiohirurgije ne može biti rešeno između zdravstvenih ustanova: - Ovaj problem zahteva angažovanje i sagledavanje situacije, kako od strane Ministarstva zdravlja, tako i ostalih kardiohirurških centara u Srbiji. Krajem ovog meseca biće održan sastanak sa predstavnicima svih centara u Srbiji.


#   Niš   Beograd   Borislav Kamenov
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima