Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Celo selo crveno - Dani paprike u Donjoj Lokošnici kod Leskovca

rssBookmark and Share

Leskovac 20.09.2021. Južna Srbija Info

Donja Lokošnica je mesto zahvaljujući kojem se priča o čuvenoj leskovačkoj paprici pronosi širom sveta. Miris spremanja ajvara i nizovi crvenih paprika koji se suše na kućama stanovnika inspiracija su za pisanje, fotografisanje i snimanje, zato Donju Lokošnicu možemo pronaći u brojnim časopisima od onih koji se dele putnicima u avionima AirSerbia, do National Geographic-a.

Celo selo crveno - Dani paprike u Donjoj Lokošnici kod Leskovca

Kao i svake godine, septembra meseca, autentična dekoracija, na hiljade nanizanih paprika daje posebnu draž ovom mestu, a u čast paprike već 15 godina organizuje - Paprikarijada. Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je sa saradnicima prisustvovao ovoj manifestaciji a prilikom obraćanja je istakao da je ponosan na njen mali jubilej u nadi da će ona trajati još mnogo godina.

„Manifestacije poput današnje, posvećene nekoj vrsti voća ili povrća, imaju za cilj da promovišu poljoprivredu Leskovca i okolnih sela, te da nas uvek podsećaju da moramo biti ponosni što smo kraj poljoprivrednika i da moramo čuvati ono što nam je majka priroda dala. Leskovac ulaže trud u tom smeru zato našim poljoprivrednicima, zahvaljujući kojima selo opstaje, pomažemo finansijski i kroz uređenje infrastrukture. Prošle godine izdvojili smo 34,5 miliona dinara za subvencije. Od 2013. godine utrošeno je preko 2 miliona evra na preko 6300 subvencija za naše poljoprivrednike. Pored subvencija smo uredili atarske puteve, uložili u komasaciju i elektrifikaciju. Iskoristiću ovu priliku da vas obavestim da će naredne nedelje biti raspisan novi konkurs za dodelu subvencija.“

Uz prikladan kulturno umetnički program, folklorne sekcije Doma kulture Pečenjevce „Bele Rade“, pesnika Jovice Marjanovića i učenika recitatora, održano je takmičenje u brzom nizanju paprike. Pobedu je odnela Radmila Nikolić. Prema njenim rečima papriku niže od malih nogu i dnevno uspe da završi 30 do 40 nizova.

Petnaestim Danima paprike danas su prisustvovali glumica Tanja Bošković i Aleš Pavlin, član umetničkog saveta festivala LIFFE.

Komentara: 0


#   Leskovac   paprika   Donja Lokošnica   dani paprike
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima