Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Legendrani film Soje Jovanović "Pop Ćira i pop Spira" u NKC

rssBookmark and Share

Niš 06.04.2022. Južna Srbija Info

U okviru dugogodišnjeg projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, digitalno je restaurirano još jedno filmsko ostvarenje. Jugoslovenski klasik „Pop Ćira i pop Spira“ iz 1957. godine.

Legendrani film Soje Jovanović "Pop Ćira i pop Spira" u NKC

Snimljen je prema istoimenom humorističkom romanu Stevana Sremca, a u režiji Sofije Soje Jovanović nastavlja da „živi“ u novom sjaju. Ovo kultno ostvarenje od posebnog je značajno za našu kulturnu baštinu, jer je prvi igrani film u boji. Film je režirala Soja Jovanović, prva srpska rediteljka dugometražnih igranih filmova, koja je i nagrađena  Zlatnom arenom na festivalu u Puli.

„Pop Ćira i pop Spira“ snimljen u produkciji Avala filma ostaje zapamćen jer na humorističan način prikazuje život u jednom vojvođanskom selu. Radnja filma odvija se u  životopisnom, idiličnom mestu, u kom život seoske elite, dve popovske porodice, teče mirno u međusobnom razumevanju i prijateljstvu. Razdor u ove dve porodice unosi dolazak Petra Petrovića, mladog učitelja koji može da se oženi ćerkom samo jednog popa.

Ovaj filmski klasik je 23. film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija kako bi sačuvala dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Komentara: 0


#   Niš   film   Stevan Sremac   Niški kulturni centar   VIP mob. mreža   Petra Petrović   Pop Ćira i pop Spira film   Soja Jovanović   A1 mob. mreža
@Vip_mobile @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima