Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

UMEK kao Zeta Retikula premijerno u Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 24.12.2022. Ivana Antović

U krugovima ljubitelja elektronske muzike kao bomba je pre dva meseca odjeknula vest da će u Nišu nastupiti jedan od dvojice osnivača i živih legendi slovenačke scene.

Od tada se dolazak Uroša Umeka nestrpljivo čeka i pomno preslušavaju materijali, koje već dugi niz godina objavljuje pod alijasom Zeta Retikula. Pod ovim pseudonimom naći će se u subotu, 24. decembra, u klubu Fidbek, istom prostoru (koji se nekada zvao VelvetUGD) u kojem je '98. kao Umek, tehno car. premijerno gostovao u Nišu. Ovoga puta premijeran je njegov Zeta Retikula elektro set, i to ne samo za Niš već za čitavu Srbiju.

Nebrojena izdanja, plasirana na etiketama kakve su Mekatronika, Monoton ili Elektriks, obogatila su elektro žanr tokom godina i ojačala pravi andergraund. S druge strane, pored tehno izdanja u svojim izdavačkim kućama Risajkld Lups, Astrodisko i 1605, Uroš je objavljivao i muziku za prestižne mejnstrim izdavače Mjut i Virdžin Rekords. Njegova diskografija obuhvata preko 200 izdanja, a kao producent sa dugogodišnjom karijerom imao je priliku da sarađuje sa bendovima kao što su Depeš Mod i Lajbah.

Jedan od načina da se producenti ne dosađuju u istom žanru je objavljivanje muzike pod različitim pseudonimima i za različite izdavačke kuće. Uroš ih ima desetak, premda Zeta Retikulu izdvaja kao najdražu.

 

„Pod ovim imenom otprilike od 2000. radim elektro, muziku za manju scenu, barem je bila manja na početku. Projekat je skoro deset godina bio u mirovanju, a onda sam nastavio da pravim trake za svoju dušu. Pod alijasom Zeta Retikula mogu da objavim sve mekše, melodičnije osećaje u muzici. Elektro pruža više mogućnosti za melodije, jer ako radiš tehno sa melodijama, onda se nekako brzo ode u komercijalu“ – objašnjava Uroš.

Iako neće raditi tehno set, po kome je najprepoznatljiviji u svetu i kojim će sledeće godine obeležiti 30 godina postojanja na sceni, niška publika dobro zna o kakvom di-džeju/producentu je reč i jedva čeka da ga u svom gradu čuje uživo u elektro izdanju.

Organizator ovog, po mišljenju mnogih, najekskluzivnijeg ovogodišnjeg događaja u Nišu je srpsko-nemačka izdavačka kuća Stelar Mod, osnovana 2020. godine. Etiketa trenutno ima dva izdanja, a u pripremi je nova ploča Stelar Mod 3, koja će se pojaviti početkom 2023.

Ambasadori elektra, Kalson i Dagobert, promovišu ovaj muzički pravac autorskim radom objavljenim na tradicionalnim nosačima zvuka - pločama, ali i na digitalnim servisima, kao i svojim i nastupima inovatora ovog pravca.

 

„Setovi Zeta Retikule su jedinstveni i retki dragulji, predstavlja nam izuzetnu čast i privilegiju to što ćemo ga imati kao hedlajnera na ovom događaju“ – naglašavaju organizatori, dodajući da će subotnja žurka biti prava poslastica za ljubitelje elektro zvuka i zbog same činjenice da Umek kao Zeta Retikula dosad nije nastupao u Srbiji.

Početak prve Stelar Mod sesije u klubu Fidbek zakazan je za 22:00, a za lokalnu podršku zaduženi su H! i Kalson. S obzirom na kapacitet kluba i mali broj preostalih karata, organizatori apeluju da svoj ulaz obezbedite na vreme, tokom dana. Detaljne informacije potražite ovde:

https://www.facebook.com/events/917848209194430

 


#   Niš   muzika   Fidbek klub   diskoteka   Slovenija   DJ   elektronska muzika   tehno   UMEK   di-džej
@KlubFeedback @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima