Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Поетски одељци" поезија и изложба Наташе Наре Радосављевић

rssBookmark and Share

Ниш 22.02.2024. Јужна Србија Инфо

У четвртак, 22. фебруара 2024. године, у 18 сати, у Галерији Нишког културног центра, одржаће се ауторско вече "Поетски одељци" поезије и изложбе Наташе Наре Радосављевић. На отварању изложбе, поезије из Наташиних издања ће бити читане, а наступиће и млади солисти из Средње Музичке школе.

"Поетски одељци" поезија и изложба Наташе Наре Радосављевић

ПОЕТСКИ ОДЈЕЦИ
Наташа Нара Радосављевић

Међувреме између човека и природе. Ова наоко једноставна сентенца, могла би да буде заједнички именитељ најновијег циклуса ликовних дела сликарке и песникиње Наташе Наре Радосављевић. Њена повезаност са природом пренешена је у интимне импресије складних целина експресивног лиризма ванвременских пејзажа
Прва етапа ( која нагиње ка импресионизму ) сублимира  Нарино поимање, односно, бележење сензација живописних лепота Србије. Фрагменти лепоте, шума и воде окупаних светлошћу и умирујуће атмосфере, имају пиктурално, али и симболичко значење
У другом циклусу долази до изражаја потрага за изворним, архетипским значењима.
. Експресија и снага- њихова су водиља. Тај начин употребе ликовних елемената показује нам изузетну уметничку виталност и проницљивост. Слике плене снагом израза, богатом текстуром и акцентовањем огољеног корења, вешто утканог у призоре.
Варирајући га у различите композиционе и колоритске целине, уметница преноси аутентични доживљај виђеног
Повезивање са природом је жудња савременог човека, па тако и у опусу Наташе Наре Радосављевић, пејзажи чине посебну групу сентимената – личних доживљаја природе, слободних игара ликовних елемената, остварених кроз ново сагледавање реалности и променљивости околине.
Маја Живановић, ликовни критичар

Наташа Радосављевић НАРА  рођена је 1968. године у Јагодини. Апсолвирала је на Правном факултету у Београду и завршила  Вишу школу ликовних и примењених уметности у истом граду. Живи и ради у Београду бавећи се сликањем и писањем поезије. Имала је више самосталних и учесница је више групних изложби.
Добитница je награде у Јагодини 1995, на наградном конкурсу КЛУЈ - а  и на мајској изложби сцене "Црњански” у  Београду 2002. године. На Светском сајму уметности у Паризу, њена слика ЕПИФАНИЈА  је одабрана за званичну представницу француске галерије MECENAVIE, преко које је излагало преко 50 аутора из целог света, а слика је ушла у Сајамски каталог за 2023.годину. Та иста слика је изабрана од стране Сајамског жирија за једну од најбољих слика галерије MECENAVIE. На сајму је излагало 500 аутора из целог света, а за каталог је изабрано 250 аутора.
Објавила је четири књиге поезије: "Проток енергије” , 2011, "Сажимање”, 2014, "Пољубац тишине”, 2018. године и "Тиховање Тихување” , 2022. године. Ова књига преведена је на македонски језик и објављена двојезично. Бави се и калиграфијом и дизајном накита. Члан је Удружења књижевника Србије и има статус самосталног уметника.


#   Ниш   изложба   поезија   Галерија НКЦ
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима