Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Poetski odeljci" poezija i izložba Nataše Nare Radosavljević

rssBookmark and Share

Niš 22.02.2024. Južna Srbija Info

U četvrtak, 22. februara 2024. godine, u 18 sati, u Galeriji Niškog kulturnog centra, održaće se autorsko veče "Poetski odeljci" poezije i izložbe Nataše Nare Radosavljević. Na otvaranju izložbe, poezije iz Natašinih izdanja će biti čitane, a nastupiće i mladi solisti iz Srednje Muzičke škole.

"Poetski odeljci" poezija i izložba Nataše Nare Radosavljević

POETSKI ODJECI
Nataša Nara Radosavljević

Međuvreme između čoveka i prirode. Ova naoko jednostavna sentenca, mogla bi da bude zajednički imenitelj najnovijeg ciklusa likovnih dela slikarke i pesnikinje Nataše Nare Radosavljević. Njena povezanost sa prirodom prenešena je u intimne impresije skladnih celina ekspresivnog lirizma vanvremenskih pejzaža
Prva etapa ( koja naginje ka impresionizmu ) sublimira  Narino poimanje, odnosno, beleženje senzacija živopisnih lepota Srbije. Fragmenti lepote, šuma i vode okupanih svetlošću i umirujuće atmosfere, imaju pikturalno, ali i simboličko značenje
U drugom ciklusu dolazi do izražaja potraga za izvornim, arhetipskim značenjima.
. Ekspresija i snaga- njihova su vodilja. Taj način upotrebe likovnih elemenata pokazuje nam izuzetnu umetničku vitalnost i pronicljivost. Slike plene snagom izraza, bogatom teksturom i akcentovanjem ogoljenog korenja, vešto utkanog u prizore.
Varirajući ga u različite kompozicione i koloritske celine, umetnica prenosi autentični doživljaj viđenog
Povezivanje sa prirodom je žudnja savremenog čoveka, pa tako i u opusu Nataše Nare Radosavljević, pejzaži čine posebnu grupu sentimenata – ličnih doživljaja prirode, slobodnih igara likovnih elemenata, ostvarenih kroz novo sagledavanje realnosti i promenljivosti okoline.
Maja Živanović, likovni kritičar

Nataša Radosavljević NARA  rođena je 1968. godine u Jagodini. Apsolvirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu i završila  Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u istom gradu. Živi i radi u Beogradu baveći se slikanjem i pisanjem poezije. Imala je više samostalnih i učesnica je više grupnih izložbi.
Dobitnica je nagrade u Jagodini 1995, na nagradnom konkursu KLUJ - a  i na majskoj izložbi scene "Crnjanski” u  Beogradu 2002. godine. Na Svetskom sajmu umetnosti u Parizu, njena slika EPIFANIJA  je odabrana za zvaničnu predstavnicu francuske galerije MECENAVIE, preko koje je izlagalo preko 50 autora iz celog sveta, a slika je ušla u Sajamski katalog za 2023.godinu. Ta ista slika je izabrana od strane Sajamskog žirija za jednu od najboljih slika galerije MECENAVIE. Na sajmu je izlagalo 500 autora iz celog sveta, a za katalog je izabrano 250 autora.
Objavila je četiri knjige poezije: "Protok energije” , 2011, "Sažimanje”, 2014, "Poljubac tišine”, 2018. godine i "Tihovanje Tihuvanje” , 2022. godine. Ova knjiga prevedena je na makedonski jezik i objavljena dvojezično. Bavi se i kaligrafijom i dizajnom nakita. Član je Udruženja književnika Srbije i ima status samostalnog umetnika.


#   Niš   izložba   poezija   Galerija NKC
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima