Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да батерија телефона траје дуже и ради боље

rssBookmark and Share

04.07.2013. Аутор: Марко Чавић, извор: Мондо

Неколико савета како да батерију што дуже одржите у врхунској енергетској форми, али и пар савета шта не би требало да радите.

Трајање батерије - најчешће питање које се поставља приликом куповине смартфона/таблета. dodatnaoprema.com
Трајање батерије - најчешће питање које се поставља приликом куповине смартфона/таблета. dodatnaoprema.com

Према последњим истраживањима стручњака најбољи начин за продужавање радног века батерије мобилног телефона јесте да се она одржава на око 50 одсто напуњености, уместо да се стално допуњава до врха или празни до краја.

Уколико се телефон прегрева због тога што је стално прикључен на струју, а то се често дешава, батерија ће временом губити своју снагу. "У већини случајева, кретање у екстремима од потпуне напуњености до потпуног пражњења неће донети ништа добро. Напротив, то је штетно ако се ради често. Најбоље је да се батерија потпуно празни једном месечно", изјавио је технолошки стручњак Ерик Лимер за Daily Mail.

Он је рекао да остављање телефона са пуњачем у утичници, након што је батерија потпуно напуњена, може да оштети батерију, пошто она не трпи високе температуре.

Сви произвођачи телефона сада и текстуалним или чак сликовним обавештењем саветују своје кориснике да телефон, након пуњења, откаче са пуњача, а пуњач извуку из утичнице, како би се штедела енергија.

Ако то не учините, они ће црпети скоро исту количину енергије као и током пуњења, као и генерисати сваке године 35-70 кг карбон диоксида који се могао избећи. Будите енергетски, али и еколошки ефикасни – генеришите мање технолошког отпада и чувајте струју.

Најбоља температура за рад батерије је око 15 степени Целзијусових, а ако је просечна температура 25 степени, батерија ће сваке године губити до 20 одсто своје снаге. То значи да би на летовању требало да склањате телефон од директних извора сучеве светлости, да их остављате на тамним и хладним местима и да их никако не остављате на угрејаном песку или камењу. Сем што штети батерији, топлота штети и другим осетљивим компонентама мобилних и паметних телефона.


Бежично пуњење је прави хит, али...

Индуктивни, бежични пуњачи имају незгодну особину да стварају много сувишне топлоте. То ће вам брже оштетити батерију, наводи се у истраживању које је објавио британски Daily Mail. Незгода је утолико већа што телефони данас, углавном долазе са уграђеном батеријом, коју није могуће мењати самостално, него само у сервису. Примери за то су iPhone, Sony Xperia Z, Nokia Lumia 920, Xperia SP и многи други популарни смартфони.


Не формирајте батерије!

Данас се углавном користе Li-Ion (Литијум-Јонске) и Li-Po (Литијум-Полимерске) батерије, које НЕМАЈУ ефекат памћења и нема потребе да их формирате! Домаћи продавци, нажалост, и даље саветују своје купце да формирају батерије телефона, што је најобичнија заблуда. Пуњење у континуитету од 12 сати, па пражњење батерије до краја и тако три пута је, дакле - непотребно!

И стручњаци су нагласили да савремене телефоне није потребно пунити сатима после куповине, пошто је нови тип батерија направљен од унапређених, софистицираних материјала, због чега оне не пате од тзв. меморијског ефекта.


Пређите на 2.5G, уколико вам 3G не треба

Данас готово сви телефони, били они обични или смартфони, долазе са 3Г подршком, али у нашој земљи 3Г сигнал још увек није стабилан и постојан у свим деловима градова или земље. У подручјима са слабим сигналом 3Г мреже телефон пребаците у EDGE, односно 2.5Г мод. Сигнал 3Г омогућава бржи пренос података, али и троши више струје. Такође, у 3Г моду телефон много више енергије троши да "одржи" сигнал, што се омогућава чешћом комуникацијом са базним станицама па, уколико вам 3Г мрежа није потребна, искључите је. Уколико интернету приступате тек повремено и не користите мејл и друге услуге, које морају да се ажурирају готово сваког тренутка, EDGE ће бити сасвим добар избор.


Бесплатне апликације су непријатељи батерије

Информатички истраживачи са Универзитета у Индијани, у Америци, на основу резултата истраживања развили су програм еПрооф за веома прецизну контролу енергије коју троше апликације у телефонима. Стручњаци су потом, уз помоћ тог програма, током истраживања успели да измере енергетску потрошњу најпопуларнијих апликација. Међу највећим потрошачима биле су, очекивано - игре и најпопуларније бесплатне апликације, попут Схазама и сличних.

Како доакати потрошњи батерије кроз фрее аппликације? Не можете да урадите баш пуно, сем да купите премијум верзију која је без њих, али за почетак, када користите апликације за које утврдите да имају рекламе у себи, пре њихове употребе искључите пренос података на телефону. Тада ће апликација и даље у позадини претраживати оно о чему се ви интересујете током коришћења телефона, али неће имати везу са нетом, па макар на тај начин можете да уштедите мало енергије. Рецимо, у игри Ангрy Бирдс више нећете видети падајуће рекламе, смањићете потрошњу енергије, а добићете и потпуни преглед поља током играња.


Искључите услуге које не користите!

Стално укључен Bluetooth истошиће батерију за око десет одсто брже, уместо да је искључен. ГПС ће то исто урадити за пар процената брже, али рекордер по трошењу енергије батерије су апликације. Да, јасно нам је да су оне срце сваког данашњег телефона, али као што би требало да искључите Bluetooth када га не користите, тако би требало да размислите и о томе да ли вам је освежавање временске прогнозе на сваких пар минута заиста потребно. Да ли је наопходно да добијате баш све информације са Фејса или Твитера увек када се оне догоде и да ли апликације морају да се ажурирају самостално, у позадини, сваки пут када се појави нова верзија?

Скрин сејвери, такође троше доста енергије, анимиране позадине исто. Искључите и максимално осветљење дисплеја, а када знате да у току дана нећете телефон користити пуним интензитетом, слободно га пребаците у штедљиви режим рада - ем ће вам продужити дневно трајање батерије, ем ће добро утицати и на њен радни век.

 

Коментара: 0


#   мобилни  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима