Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најбољи савети за правилно одржавање хигијене руку

Bookmark and Share

07.02.2018. Никола Стојановић

Сезона прехлада већ увелико траје. Вожња градским превозом, као и боравак у просторијама са великим бројем људи само доприноси ширењу вируса. Међутим, иако не можете избећи контакт са људима, можете спречити прехладу.

Најбољи савети за правилно одржавање хигијене руку

Прва мера одбране од прехладе јесте правилно одржавање хигијене руку. Наиме, честим и правилним прањем руку спречавате унос микроорганизама у ваш организам. Самим тим спречавате развој инфекције, односно прехладе. 

Што чешће прање руку

Прањем руку практично спирате микроорганизме који се налазе на вашим рукама. Међутим, вода не треба да буде једино средство за прање руку јер она не може уклонити 100 % микроорганизама. Међутим, вода у комбинацији са антибактеријским сапуном може. Наиме, антибактеријски сапуни, као што само име каже, садрже супстанце које убијају бактерије. На тај начин се елиминише готово 100 % микроорганизама.

Такође, препоручује се да перете руке млаком водом, ни хладном, ни превише топлом. Што се тиче сапуна, препоручљиво је да користите течни, поготову ако перете руке у јавном тоалету. Наиме, на обичним сапунима се могу таложити микроорганизми и прљавштина, док су течни затворени па самим тим мања је шанса да дође до контакта са прљавштином. Трудите се да свако прање руку траје минимум 30 секунди. И темељно оперите руке: посебну пажњу обратите на регионе између прстију, јер се ту највише скљупљају микроорганизми и нечистоћа.

Ако нисте у прилици да оперете руке, увек код себе имајте антибактеријске влажне марамице, или стредства за дезинфекцију руку. Нека то буде „прва помоћ“ чим изађете из градског превоза. 

Сушење руку

Највећи број људи свестан је важности правилног прања руку. Међутим, велики број занемарује важност сушења руку. А оно је пођеднако важно као и само прање. Наиме, недовољно осушене руке су идеалне за развој микроорганизама. Што значи да, ако темељно оперете руке, а не осушите их, то практично нема никакав ефекат на уклањање микроорганизама.

Важан је и начин на који сушите руке. Наиме, није исто уколико сушите пешкиром или користите нпр. сушаче за руке. Пешкири упијају воду и потребно им је време да се осуше. Управо због влаге они су погодни за развој микроорганизама. Зато се може десити да управо сушењем руку помоћу пешкира на своје руке нанесете више микроорганизама него што сте имали пре прања. Због тога избегавајте коришћење пешкира, посебно на јавним местима. Ту никад не знате ко је све пре вас користио пешкир. 

Зато су у оваквим ситуацијама много бољи убруси или сушачи за руке. Међутим, увек се више препоручују сушачи за руке. Наиме, убруси могу стајати дуже време изложени микроорганизмима и прашини. Самим тим, њиховим коришћењем можете пренети на руке управо све те нечистоће. Зато су најсигурнији сушачи за руке. За детаљније информације о сушачима за руке посетите ову страницу

Модерни сушачи за руке имају антибактеријско дејство, тако да можете бити сигурни да су након сушења ваше руке чисте. Поред тога, сушење помоћу њих траје свега 10 секунди. Наравно, уколико видите да ваше руке нису суве након првих 10 секунди, увек можете поновити поступак. 

Ако вас баш мрзи да чекате тих 10 секунди и уопште користите сушаче за руке, онда вам препоручујемо да увек код себе имате паковање папирних марамица. Једино тако ћете моћи да будете сигурни да сте осушили руке на прави начин.

Коментара: 0


#   хигијена
@




[ Додај коментар ]