Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Савић: Даћемо све од себе да у Нишу повратимо оптимизам и поглед у будућност када је пливање и ватерполо у питању

rssBookmark and Share

Ниш 17.03.2021. Јужна Србија Инфо

Наш прослављени југословенски и српски ватерполиста Дејан Савић, сада селектор ватерполо репрезантације Србије биће један од предавача на Факултету спорта и визичког васпитања Универзитета у Нишу у школи тренера за ватерполо.

Савић: Даћемо све од себе да у Нишу повратимо оптимизам и поглед у будућност када је пливање и ватерполо у питању

Обука би требало да почне у наредних месец дана.

То је данас договорено током његове посете факултету и сусрету са професором др Милованом Братићем, деканом ФСФВ, продеканом др Томисловом Окичићем, професором пливања и ватерпола, професорима и сарадницима.

Савић је понуду предавача прихватио са одушевљењем наглашавајући да је задатак Факултета али и његов да припреме младе тренере који ће се посветити најмлађим, а потом и постизању резултата у овом спорту.

„Наша опредељење је да, када је у питању струка, на факултет доведемо што више људи из Савеза или клубова који ће држати предавања и тако дати значајан допринос у том делу настави на нашем факултету. Они су незамењиви предавачи за студенте управо из тог разлога јер имају много теоретског и практичног знања а долазе из струке. Посебно им у прилог иде то што су они препознатљиви у спортовима у којима су ангажовани, а то је нешто што импонује нашим студентима и они се радо одазивају оваквим сусретима“, казао је професор др Милован Братић, декан ФСФВ.

Додао је да ће се прослављени тренер ватерполо репрезентације Србије пред студентима који завршавају обуку за ватерполо тренере појавити након повратка са летњих Олимпијских игара у Токију. 

„Свакако да им пуно значи када пред њима стоји и говори им о тренерском искуству један Дејан Савић који је легенда нашег ватерпола. Његова предавања су важна и за тренере у другим спортовима. Његово искуство је пут и пример како се остварује добар резултат у спорту“, казао је др Милован Братић и додао је да је њихова идеја да факултет повеже  науку, по чему су већ препознатљиви у свету са праксом и спортом и покажу од каквог је  значаја наука за спорт.

Дејан Савић се захвалио на позиву и са одушевљењем је прихватио понуду да буде један од предавча на факултету када се ради о школовању и припремању ватерполо тренера. Факултету је честитао на успеху који је постигао тиме што се на Шангаској листи налази међу 150 најбољих светских факултета у области спорта што је изузетано.

„Сарадња факултета већ постоји преко Удружења ватерполо тренера Србије, а што се тиче конкретне сарадње уверен сам да ће полазници тренерске школе за ватерполо спајањем теорије са праксом постати успешни у свом послу“, рекао је Савић.

Задатак Факултета и стручњака у ватерполу је едукација нових кадрова и гледаћемо да се ватерполо, па и пливање, не побољша већ да се подигне на један виши ниво, истако је Дејан Савић.

„Оно што Нишу недостаје када је у питању пливање и ватерполо то је оптимизам и поглед у будућност. Са покојним Ненадом Манојловићем то је већ кренуло 2002. или 2003. године када је Ниш постао један озбиљан центар српског ватерпола. Касније се то мало угасило али морам да будем мало и критичан јер се у Нишу, који је трећи град у Србији, можда и најмање улаже у спорт.  То је генерални проблем.Буџети за спорт се смањују уместо да се повећавају. Ниш је и град фудбала, бокса, кошарке, рукомета, борилачких  вештина. У граду ове величине морају да буду заступљени сви спортови а наш је посао да едукујемо људе који ће да едукују кадрове који су неопходни за спортски рад. Гледано кроз спорт тако се ствара  карактер и дух града и нације“, објашњава Дејан Савић.

После краткотрајног пада, уз подршку Владе Србије ватерполо клубови у држави се полако издижу.

„Имали смо ту једну финансијску ињекцију пре три месеца где су сви клубови добили одређени материјални подстицај и враћа се полако то да лига буде у неком нивоу са осталим земљама у региону. Милсим на Хрватску, Мађарску и Грчку. Клубови морају и сами мало више да се потруде у одређеној организацији јер не може стално нешто да пада са неба или од државе. Сигуран сам да одређени клубови ако ништа друго гледају да врате репрезентативце. Са становишта струке треба више подмлатка и потребна нам је едукација тренера који би се бавили том децом. Они су ту да децу едукују али и да их васпитавају“, изричит је селектор ватерполо репрезентације Србије. 

Државни ватерполо тим очекују летње Олимпијске игре у Токију ако се буду одржале због целокупне ситуације.

"Надамо се да хоће, ми смо већ навикнути на карантин који ће бити на Олимпијским играма. Циљ нам је освјање медаље али видећемо начин на који ћемо да дођемо до тог циља. Групу сада не желим да коментаришем, психолошки моменат је ту најважнији“, закључује Савић, први човек домаће репрезентације.


#   Ниш   пливање   ватерполо   тренер   обука   репрезентација   Дејан Савић   Милован Братић   Томислав Окичић   Дејан Савић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима