Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Софија, нишки драгуљ у брзом клизању

rssBookmark and Share

13.11.2017. В. Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

Осмогодишња Софија Родић из Ниша освојила је прошлог викенда четврто место у брзом клизању на леду на Међународном Алпе Адрија Трофи купу у Загребу и то после бронзане медаље коју је априла освојила на такмичењу у Цељу

Фото: Белами, Народне новине
Фото: Белами, Народне новине

Вест о успеху осмогодишње Софије је утолико значајнија када се има у виду податак да је она једини такмичар из Ниша у брзом клизању који постиже изузетне резултате на међународним такмичењима, иако живи у граду који нема праву дворану за клизање. Али то Софији ни мало не смета да се нађе тик уз најбоље или међу најбољима на такмичењима на којима учествује. Њен успех је утолико већи када се зна да је брзим клизањем почела да се бави тек пре две године, да нема исти број тренинга као и њене противнице и да у време када ледена дворана у Нишу не ради на тренинге мора да одлази у Београд.

Фото: Белами

Софијин отац Петар Родић каже да је конкуренција у Загребу била веома јака јер је учествовало 150 такмичара из готово целе Европе и из земаља у којима брзо клизање има дугу традицију, а такмичари тренирају током целе године. За медаље су се борили клизачи из Чешке, Словеније, Аустрије, Мађарске, Хрватске, Словачке, Босне и Херцеговине.

Презадовољни смо четвртим местом које Софији значи исто као да је прво, а када се ради о њој једино могу да кажем да борила као лав и да јој је медаља измакла за пар сантиметара јер је кроз циљ прошла готово у исто време кад и такмичака из Чешке”, каже Софијин отац Петар.

Софија до скора није имала ни свој клуб, а сада је члан клуба Интро Лајн у Београду где и тренира. Пуну подршку добија и од тренера Миодрага Поповића.

“Почела је тако што је возила ролере, а онда се окренула брзом клизању”, каже Софијин отац Петар. “Како је време одмицало све више се везивала за клизаљке, а онда смо видели да, једноставно, ужива у том спорту. Прошле године је учествовала на такмчењу у Београду, а онда смо је одвели у Цеље где је освојила и бронзану медаљу у својој категотији”.

Августа је била и на кампу у Цељу са тренерима из Аустрије и Мађарске које је одушевила талентом који је показала, али и упорношћу.

“Рецимо, да би са дечијих стао на професионалне клизаљке потребно је два месеца, али је Софија то савладала за један дан. Ако је било потребно да одради сто вежби, све вежбе би урадила из прве. Једноставно то воли и ништа јој није тешко, чак и да тренира од седам изјутра”.

Софијин отац Петар се нада да ће се ситуација и у Нишу поправити, а прва подршка из града јединој брзој клизачици у овом граду је већ стигла.

“Обећали су нам, пре свега залагањем градског већника Бранислава Качара, да ће Софија у време када нишка ледена дворана буде радила, а ускоро се очекује њено отварање, добити бесплатне термине за тренинге, а Спортски центар Чаир се сложио са тим. За њу, али и за нас, то ће бити велико олакшање јер бар у току зиме нећемо морати да бринемо због тренинга”, каже Петар Родић.

Софију чека још такмичања јер сезона тек почиње. Стиже и права спортска опрема, па ће убудуће на ледену стазу излазити потпуно опремљена са професионалним клизаљкама, оделом за брзо клизање, штитницима и кацигом коју овај спорт прописује.

“Почетком децембра су је позвали на такмичење у Будимпешту, а после тога је очекује и такмичење у Београду. На тај начин Софија почиње са редовним такмичењима која ће пуно значити, пре свега због стицања самопоуздања и сигурности, а ако дођу и награде бићемо још задовољнији. Наш мото је да се она бави спортом како би сазрела и бољу особа и доброг такмичара, а о наградама отом- потом”, каже Софијин отац.

А Софија је задовољна својим досадашњим резултатима. Медаље су ту, али она чека и свој први пехар и нада се да ће се ускоро наћи у њеним рукама. Марљиво тренира, ништа јој није тешко па ни устајање у пет изјутра. Једноставно, она је заљубљена у брзо клизање и своје клизаљке. Може да се похвали још и тиме да на такмичењима нема трему и ништа јој не значи ко се осим ње још налази на тркачкој стази.

Софија Родић је ученица ОШ “Ратко Павловић” и одлична је ученица. Учитељице имају пуно разумевања за њене обавезе на леду, па јој радо излазе у сусрет када је то потребно, а она се труди да у школи не заостаје за вршњацима. За сада јој све то иде од руке, само још да добије и пехар.

Коментара: 0


#   такмичење   спортски центар   клизање   спортска опрема   Загреб   Софија Родић   брзо клизање   Петар Родић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима