Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Куршумлијско лето 2017

rssBookmark and Share

Куршумлија 22.07.2017 Јужна Србија Инфо

Народна библиотека Куршумлије је, у склопу својих законом дефинисаних делатности, за период друга половина јула – крај августа, припремила богат и разноврстан уметнички програм. У питању је десетак културних програма, где су обухваћени књижевност, музика, позориште, ликовна уметност, фотографија…

Куршумлијско лето 2017

ЈУЛ

Извођење комичне монодраме АРИЗАНСКЕ ПРИЧЕ, која је рађена по мотивима култног романа „АРИЗАНИ“ Ивана Ивановића, а у режији Срђана Живковића

Силезски Октет

Захваљујући директору Интернационалног фестивала класичне музике „ВРЊЦИ 2017“ у прилици смо да куршумлијској публици приредимо један заиста изузетан музички догађај. Реч је Силезском октету гитара из Пољске, који је 2001. год. формиран од наставника, дипломаца и студената Музичке академије у Катовицама. Осим бројних концерата у Пољској, Силезски Октет је наступао и у: Словачкој, Мађарској, Украјини, Америци, Чешкој, Грчкој, Шведској, Данској, Великој Британији и Италији. Освојили су прву награду и добили титулу уметника године у Међународном фестивалу ИнтерАртиа 2008. години, у категорији камерних ансамбала.

Промоција романа „Црничани“ светски познатог научника Миодрага Стојковића. Ову књигу је издала издавачка кућа ВУКОТИЋ МЕДИЈА, и била је у најужем избору за НИН-ову награду 2016. године

Изложба фотографија проф. др Драгана Радовановића „ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И ТОПЛИЦЕ КРОЗ ВЕКОВЕ“

Фотографије су настале у склопу пројекта Српске академије наука и уметности „ Дигитализација културних и сакралних објеката Топлице и Косова и Метохије“, и представљају аутентично сведочанство о немерљивом сакралном и споменичком наслеђу на овим просторима.

Поетско-музичко вече Мирослава – Мицка Аћимовића и Радета Вучковића и промоција књиге „ВЕТАР СУДБИНЕ“

Мицко је већ објавио трећу књигу песама, а Раде вучковић је музичка и боемска легенда овог краја, што све гарантује један врхунски књижевни и музички доживљај.

Изложба дословних преписа на пергаменту Мирослављевог Јеванђеља, Душановог Законика, и дтугих бисера српске културе и писмености.

После, Хиландара, Будимпеште, Матице Српске, Руског дома, и многих места,ова ексклзивна изложба ће током августа гостовати и у Куршумлији.

Као што је већини вероватно познато, Мирослављево Јеванђеље је најстарији и најранији споменик јужнословенске писмености , и уврштено је на UNESCO-vu листу ПАМЋЕЊЕ СВЕТА, међу 120 нaјвреднијих покретних културних добара у свету.

Светозар Пајић Дијак, уметник из Новог Сада, је 7 година у манастирској тишини рекoнструисао оригинални примерак Mирослављевог Јеванђеља и израдио још на десетнине врхунских уметничких дела…

Промоције књига завичајних аутора: Милунке Марковић – Ђоловић, Драгана Луковића, и других
Изложба ликовних радова посвећених јубилеју 850-то годишњице подизања првих Немањиних задужбина у Куршумлији.

О конкретним терминима одржавања појединачних приредби, Библиотека ће обавештавати јавност посебним огласима. Такође, додатне информације можете наћи на:

https://www.facebook.com/narodnabibliotekakursumlija.kursumlija, www.nbk.org.rs

Коментара: 0


#   Куршумлија   туризам   забава  култура  Куршумлијско лето
@
[ Додај коментар ]