Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Непријављени туристи на Бованском језеру "пуне" фекалијама ову оазу чистоће

rssBookmark and Share

Алексинац 14.08.2016. Душан Стевановић

Сезона туриста на Бованском језеру је у пуном јеку. Власници вила задовољно трљају руке јер са ценом од 5 евра по кревету имају пуне капацитете. Рачуна се да на Бованском језеру борави неколико хиљада непријављених туриста из целе Србије.

Фото Инфо-Г
Фото Инфо-Г

Рачуница каже да свака вила има бар 10 кревета за издавање, а многе и више, што дневно износи минимум 50 евра. Нека сезена потраје само 2месеца, а траје и дуже, онда је сваки власник "добар" више од 3.000 евра. Наравно, без плаћене боравишне таксе, јер туристичка инспекција је у Нишу и због "пуно посла" не долази на Бованско језеро да "обиђе" непријављене госте.

Фото: Душан Стевановић

С ходно томе, нечистоћа у води, али и на обали се видно примећује. Све чешће се виде фекалије испуштене из септичких јама, у водама Бованског језера, мада има пуно викендица које су препуне гостију, где фекалије иду директно у воду.

- Ово више нема смисла, на, такозваној, првој плажи од села Бован, не могу више да уђем у воду од фекалија које се испуштају у језеро. Непријатно ми је да се купам – каже Новосађанин Ервин Чаба који је увек, до сада, са задовољством летовао на Бованском језеру, због предивне природе и чисте воде.

Други, такође, велики проблем је узурпација обале од стране власника викендица. Наиме, они су самовољно, без ичије дозволе, узурпирали обалу поред језера, самовољно је оградили, избетонирали и могу је користити само њихови гости.

Фото: Александар Гвозден

Врло често се догађају непријатне сцене, када неко од туриста жели да одмори или приступи чамцем на неку од "приватних" узурпираних плажа. Тада људи, ни криви ни дужни, доживе салву псовки, јер, забога, узнемиравају им се гости и долази до врло непријатних ситуација.

- Нисам знао да се ради о приватним плажама и хтео сам да мало одморим. На моје запрепашћење власник викендице стрчао је из виле и почео да ме псује пред многобројним туристима. Нашао сам се у чуду и рекао себи да више никада нећу доћи на ово језеро – каже Горан Веселиновић из Параћина.

Желимо да кажемо да Општина Алексинац нема ингеренција над обалом Бованског језера. Од људи из Србија воде и Туристичке инспекције, који се никада нису изјаснили неким званичним саопштењем за медије о ситуацији на Бованском језеру, очекујемо да дају одговоре за медије, на питања, ко је дозволио дивљу градњу приватних плажа, ко је дозволио испуштање фекалија, ко је дозволио лудовање и иживљавање скутера и глисера међу купачима и још много тога?

Коментара: 0


#   Алексинац   Сокобања   екологија   Бованско језеро   туристи   тоалет   Александар Гвозден   Душан Стевановић   чистоћа   Општина Алексинац   Србија воде
@agvozden @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима