Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Nis - a Lesson in History: Шта кажу страни посетиоци о Нишу и шта промовише Туристичка организација Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 07.02.2018. Јужна Србија Инфо

Зашто највећи град на југу Србије постаје све интереснатније место за туристе и шта кажу посебно страни туристи. Преносимо само део коментара оних који су посетили Ниш и уживали у његовим лепотама и мераклијском гостопримству.

“Nis - a Lesson in History”, Фото: Јужна Србија
“Nis - a Lesson in History”, Фото: Јужна Србија

Marko Alba: “What makes Nis different for me is the spirit of the people, something I couldn’t find in the West . Also the southern hospitality and the laid back atmosphere that it provides is priceless, especially if you come from a big city”

Milan (Slovakia): „Serbian food is amazing. On my holiday in Niš, I tried almost everything and already have some favorite food, that I miss back home”

Stefania van Lieshout (Holland): „Nis in Serbia is a surprising city in Southern Europe! Paragliding in Niska Banja -a thrilling sensation of soaring like a bird.”

Diana: „Definitely on my list - as with Wizzair, this city became more accesible!”

Debra T. (Australia): “Nis - a Lesson in History”

ШТА ПРОМОВИШЕ ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА НИШ?

Културни туризам

Ниш , као град који више од два миленијума стоји на раскршћу путева, има иза себе многе бурне историјске периоде. Споменици који су остали иза тога и драматичне приче које их прате, нешто су што се не виђа у сваком граду. Од античких остатака на Медијани и експоната у Археолошкој сали, преко јединствене Ћеле куле, оријенталне Тврђаве и једног од најочуванијих логора из ИИ св рата, посетиоци прате историју Европе и Србије на једном месту. Права лекција из историје.

Мераклијски дух и гостопримство 

Ниш је упркос модернизацији и духу новог времена задржао традиционалну гостопримљивост југа и лежерну атмосферу која недостаје људима са запада. Нишлије се друже током преподнева уз кафу, ручају заједно у кафанама или проводе ноћи са друштвом у клубовима. У било које доба дана и ноћи Ниш је жив. За веома кратко време туристи постају део заједнице, опчињени шармом и мераклијским духом Нишлија.

Околина града и активни одмор 

Нетакнута природа и различити природни амбијенти у околини , као и бројне могућости за одмор, шетњу или адреналинске доживљаје, друга је ствар која привлачи све већи број посетиоца у Ниш. Организоване спелео авантуре, параглајдинг летови изнад Нишке Бање, фрее цлимбинг у Јелашничкој клисури, пешачке туре у Сићевачкој клисури , планинарење на Сувој планини, еко бициклистичке туре, пуцање на стрелишту, јахање, јееп сафари и сл, само су део атрактивне понуде излета и активности у природи у околини Ниша.

Фото: Serbia Tour

Гастрономска понуда југа 

Гастрономска понуда дефинитивно даје свој печат и оставља укусне успомене свим посетиоцима. Нишка кухиња представља необичан спој српских традиционалних јела и бројних утицаја, углавном наслеђених са Истока. Кафане у Нишу представљају не само места за дегустацију специјалитета већ и места на која се одлази кад се слави, кад се пишу песме, кад се договара, преговара и послује. Кафанска атмосфера и укусна јела која се у низу смењују за столом не могу се наћи у другим градовима и одушевљавају домаће и стране туристе.

ШТА КАЖЕ СТАТИСТИКА?

Званични подаци Републичког завода за статистику потврђују горе наведене чињенице - да Ниш заиста постаје све привлачнија туристичка дестинација.

У Нишу је у периоду од јануара до децембра 2017. године повећан : 
УКУПАН БРОЈ ТУРИСТА за 26%
Број домаћих туриста за 16%
Број страних туриста за 34.5%

УКУПАН БРОЈ НОЋЕЊА за 17% 
Број ноћења домаћих туриста за 6% 
Број ноћења страних туриста за 32%

Највише туриста и ове године дошло је из суседне Бугарске (11.937) затим из Грчке, Немачке, Турске, Румуније, Кине, Пољске, Словеније, Италије и Русије, а нове земље које су се појавиле на листи првих 15 земаља у 2017.години су Словачка, Шведска и Данска са којима је Ниш добро повезан авио линијама нискотарифних компанија.

Коментара: 0


#   Ниш   туризам   странци   туристи   Туристичка организација   Туристичка организација Ниш   гастро туризам
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима