Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nis - a Lesson in History: Šta kažu strani posetioci o Nišu i šta promoviše Turistička organizacija Niš

rssBookmark and Share

Niš 07.02.2018. Južna Srbija Info

Zašto najveći grad na jugu Srbije postaje sve interesnatnije mesto za turiste i šta kažu posebno strani turisti. Prenosimo samo deo komentara onih koji su posetili Niš i uživali u njegovim lepotama i meraklijskom gostoprimstvu.

“Nis - a Lesson in History”, Foto: Južna Srbija
“Nis - a Lesson in History”, Foto: Južna Srbija

Marko Alba: “What makes Nis different for me is the spirit of the people, something I couldn’t find in the West . Also the southern hospitality and the laid back atmosphere that it provides is priceless, especially if you come from a big city”

Milan (Slovakia): „Serbian food is amazing. On my holiday in Niš, I tried almost everything and already have some favorite food, that I miss back home”

Stefania van Lieshout (Holland): „Nis in Serbia is a surprising city in Southern Europe! Paragliding in Niska Banja -a thrilling sensation of soaring like a bird.”

Diana: „Definitely on my list - as with Wizzair, this city became more accesible!”

Debra T. (Australia): “Nis - a Lesson in History”

ŠTA PROMOVIŠE TURISTIČKA ORGANIZACIJA NIŠ?

Kulturni turizam

Niš , kao grad koji više od dva milenijuma stoji na raskršću puteva, ima iza sebe mnoge burne istorijske periode. Spomenici koji su ostali iza toga i dramatične priče koje ih prate, nešto su što se ne viđa u svakom gradu. Od antičkih ostataka na Medijani i eksponata u Arheološkoj sali, preko jedinstvene Ćele kule, orijentalne Tvrđave i jednog od najočuvanijih logora iz II sv rata, posetioci prate istoriju Evrope i Srbije na jednom mestu. Prava lekcija iz istorije.

Meraklijski duh i gostoprimstvo 

Niš je uprkos modernizaciji i duhu novog vremena zadržao tradicionalnu gostoprimljivost juga i ležernu atmosferu koja nedostaje ljudima sa zapada. Nišlije se druže tokom prepodneva uz kafu, ručaju zajedno u kafanama ili provode noći sa društvom u klubovima. U bilo koje doba dana i noći Niš je živ. Za veoma kratko vreme turisti postaju deo zajednice, opčinjeni šarmom i meraklijskim duhom Nišlija.

Okolina grada i aktivni odmor 

Netaknuta priroda i različiti prirodni ambijenti u okolini , kao i brojne mogućosti za odmor, šetnju ili adrenalinske doživljaje, druga je stvar koja privlači sve veći broj posetioca u Niš. Organizovane speleo avanture, paraglajding letovi iznad Niške Banje, free climbing u Jelašničkoj klisuri, pešačke ture u Sićevačkoj klisuri , planinarenje na Suvoj planini, eko biciklističke ture, pucanje na strelištu, jahanje, jeep safari i sl, samo su deo atraktivne ponude izleta i aktivnosti u prirodi u okolini Niša.

Foto: Serbia Tour

Gastronomska ponuda juga 

Gastronomska ponuda definitivno daje svoj pečat i ostavlja ukusne uspomene svim posetiocima. Niška kuhinja predstavlja neobičan spoj srpskih tradicionalnih jela i brojnih uticaja, uglavnom nasleđenih sa Istoka. Kafane u Nišu predstavljaju ne samo mesta za degustaciju specijaliteta već i mesta na koja se odlazi kad se slavi, kad se pišu pesme, kad se dogovara, pregovara i posluje. Kafanska atmosfera i ukusna jela koja se u nizu smenjuju za stolom ne mogu se naći u drugim gradovima i oduševljavaju domaće i strane turiste.

ŠTA KAŽE STATISTIKA?

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku potvrđuju gore navedene činjenice - da Niš zaista postaje sve privlačnija turistička destinacija.

U Nišu je u periodu od januara do decembra 2017. godine povećan : 
UKUPAN BROJ TURISTA za 26%
Broj domaćih turista za 16%
Broj stranih turista za 34.5%

UKUPAN BROJ NOĆENjA za 17% 
Broj noćenja domaćih turista za 6% 
Broj noćenja stranih turista za 32%

Najviše turista i ove godine došlo je iz susedne Bugarske (11.937) zatim iz Grčke, Nemačke, Turske, Rumunije, Kine, Poljske, Slovenije, Italije i Rusije, a nove zemlje koje su se pojavile na listi prvih 15 zemalja u 2017.godini su Slovačka, Švedska i Danska sa kojima je Niš dobro povezan avio linijama niskotarifnih kompanija.

Komentara: 0


#   Niš   turizam   stranci  turisti  Turistička organizacija Niš   gastro turizam
@


 


[ Dodaj komentar ]