Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексиначки Дом здравља користио рендген без дозволе

rssBookmark and Share

24.05.2016. Алексиначке вести

Инспектор за заштиту од јонизирајућих зрачења забранио је коришћење рендген апарата за снимање зуба у Дому здравља у Алексинцу.

У Дому здравља тврде да је апарат исправан: Рендгенско снимање зуба
У Дому здравља тврде да је апарат исправан: Рендгенско снимање зуба

Апарат је радио без одобрења Агенције за заштиту од јонизирајућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије. Против директора Дома здравља др Родољуба Живадиновића поднета је пријава за привредни преступ.

Према изјави начелнице Стоматолошке службе др Милене Пешић, рендген апарат почео је поново да ради марта ове године и до краја априла је урађено око 20 снимака само хитних случајева.

- Дом здравља нема лиценцу за обављање радиционе делатности у стоматологији и решење за коришћење извора јонизирајућих зрачења. Поднели смо пријаве за привредни преступ против Дома здравља и директора Живадиновића јер су прекршили Закон о заштити од јонизирајућег зрачења и о нуклеарној сигурност - наводи се у пријави инспектора.

Стоматолог Душан Остојић каже да је упозоравао Живадиновића да не смеју да користе тај апарат.

- Једини кривац за пуштање у рад рендген апарата без дозволе и лиценце је директор Живадиновић. Он је крив што може доћи и до озбиљне финансијске штете по Дом здравља јер је казна за непријављени рендген апарат преко милион динара - каже Остојић, који је отпуштен из Дома здравља.

Родољуб Живадиновић, Фото БлицРодољуб Живадиновић, Фото Блиц

Међутим, Живадиновић тврди да није крив.

- Обављен је известан број снимања само хитних стања. Казнио сам одговорно лице за пропуст - тврди директор Дома здравља.

Инспектори на лицу места

Министарство здравља упутило је инспекцијске екипе у Дом здравља у Алексинцу како би утврдиле све околности о овом случају. Након увида, инспекција ће проследити извештај надлежним службама, а у складу са налазима биће предузете и одговарајуће мере - наводи Министарство здравља у одговору "Блицу".

Весна Торовић, Блиц, Алексиначке вести


#   Дом здравља   Душан Остојић   Родољуб Живадиновић   Министарство здравља
@zubarcina @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима