Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Блокаде и даље трају, живот не сме да стане

rssBookmark and Share

Београд 19.09.2011. Аutor : Agencije

Срби са севера Косова и Метохије трећи дан блокирају магистралне правце у том делу покрајине протестујући због размештања косовских полицајаца и цариника на административним прелазима Јариње и Брњак, али истовремено се улажу велики напори да живот северно од Ибра не стане.

Блокаде и даље трају, живот не сме да стане

Представници Владе Србије, ресорни министар Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић, симболично су данас обишли погон компаније "Лола фот" у Лешак, како би поручили да се без обзира на ванредну ситуацију на северу покрајине не сме допустити да привредне активности и снабдевање грађана буду угрожини.

Стефановић је истакао да је ова фабрика добар пример како ипак под тешким околностима може да се функционише и чува на разуман начин егзистенција и стандард народа.

Богдановић је том приликом најавио да ће се састати са менаџментима осталих компанија на северу Косова како би се размотрило на који начин Влада Србије може да помогне да се одржи производња, и да запослени људи живе од свога рада.

Он је упозорио да се не сме дозволити да Срби на северу Косова због унулатералних акција Приштине остану изоловани и тако изложени притиску да напусте своје домове.

-Када нисте у ситуацији да живите од свог рада, када имате сталне притиске, и не можете да привређујете ништа друго, не преостаје него да размишљате у другом правцу, рекао је Богдановић.

Богдановић и Стефановић и данас су били са локалним Србима на барикадама подстичући их да истрају у мирним протестима.

-Ситуација је иста као и јуче. Имамо једну континуирану напетост, која овде постоји, исчекивање грађана који су мирни и то је најважније. Они траже одговор, и задатак државе је да га да, описао је данашњу ситацију Стефановић.

Према његовим речима, власти у Београду имају јасну перцепцију и план како треба изаћи из кризе, а предлог је предат међународној заједници.

-Тражимо могућност да се што пре одговори на наш захтев да разговарамо о администратоивним прелазима Јариње и Брњак, јер је дијалог једини начин да решимо кризу", рекао је Стефановић.

Како је објаснио Срби на северу Косова су чврсто опредељени да не одустану од својих захтева, а Приштине не намерава да одустане од заокруживања суверенитет, и будући да су та два става потпуно супростављена једини излаз може бити у договору.

-За Београд излаз из кризе није потврђивање једностраног потеза Приштине јер је то лоша порука за Балкан, Београд и систем међународних односа, упозорио је Стефановић.

Стевановић је осврћући се на промет робе између Косова и централне Србије рекао да је Београд предузео све кораке за нормализацију промета робе у складу са договором од 2. септембра о царинском печату и пратећој царинској документацији и поручио да ће само уз статусно неутрални печат и документацију бити пропуштени камиони из покрајине.

-У тој ситуацији, ми очекујемо да наредних дана у пуној мери буде примењено прихватање печата и пратеће докуменатције који су статусно неутрални. То значи у пракси да ће преко прелаза Мердаре и Кончуљ, не преко прелаза Јариње и Брњак, с обзиром на околности, бити омогућен пун промет робе, примање робе и транспорт робе са Косова и Метохије, која има договорени изглед царински печата и статусно неутралну пратећу царинску документацију, објаснио је Стефановић.

Представници косовске владе, међутим, одбијају предлог званичника Београда о дијалогу за регулисање функционисања прелаза на Јарињу и Брњаку.

Шефица приштинског тима у дијалогу са Београдом Едита Тахири изјавила је за лист "Коха диторе" да је функционисање прелаза унутрашња ствар Косова.

Тахири је, како наводи лист, позвала званичнике у Београду да поштују споразум о царинским печатима постигнут 2. септембра у Бриселу и да не троше време у тражењу дијолагу о функционализацији граничних прелаза, рекавши да је београдски тим покушао током последње рунде дијалога да отвори питање функционисања прелаза на северу.

-О граничним прелазима нисмо ни раније дискутовали нити ћемо дискутовати, јер споразум о слободној трговини регулише то питање и примењује се на посебан начин, рекла је Тахири.

Срби на северу Косова су иначе данас на више места на путевима ка Брњаку, Јарињу и Рибарићу ојачавали барикаде, насипајући додатне количине песка на коловоз. Скрштених руку није био ни Кфор, чији су војници на прелазу Јариње данас ојачавали своје фортификације развлачећи нове редове бодљикаве жице.

Ситуација на северу Косова и Метохије као и претходних дана побуђује велико интересовање политичких странака у Београду, а лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је излаз из косовског проблема директан договор са Приштином, кориговање међусобних односа и примена Ахтисаријевог документа који би требало да буде делимично дорађен у корист косовских Срба и њихових веза са Србијом.

 

Ивановић: Блокаде не могу још дуго да трају !

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић оценио је вечерас да садашња ситуација и блокаде на северу Косова не могу још дуго да трају, "а све зависи од тога када ће представници ЕУ и НАТО схватитити да је реч о борби коју унапред морају да изгубе".

-Са народом који је ненаоружан они (ЕУ и НАТО) заправо немају никаву предност", поручио је Ивановић гостујући на телевизији Б92.

Он је оценио и да је у интересу свих "учесника у овој игри", укључујући и косовске Албанце, да се питање административних прелаза што пре реши.

-Мислим да до краја недеље треба да имамо неко решење", казао је Ивановић и као могуће сценарије навео позив из Приштине да се све реши кроз преговоре, или да се постигне договор на локалном нивоу.

-Ни то није исључено, пошто и представници општина имају овлашћења у том смислу и они могу тражити да се то питање реши. Њихов захтев ће вероватно бити прво повлачење цариника и да Еулекс има ингеренције које је имао и раније, а да се даље све решава преговорима, казао је Ивановић.

Ивановић сматра да Приштина неће поново увести економски ембарго производима из Србије, и да је реч о застрашивању.

Он указује и да би слична реакција Београда "блокада на блокаду" само закомпликовала живот косовским албанцима, али и свима у региону.

-Могу да замислим како би изгледало када бисмо ми блокирали Кончуљ, Белу земљу, или Мердаре. Онда би Албанци буквално били упућени на Македонију или Албанију, што не би било добро, казао је Ивановић.

Он је поручио да барикаде путева на северу Косова нису саме по циљ, већ само начин да се дође до преговора.


#   Београд   Чедомир Јовановић   Приштина   Оливер Ивановић   Срби   Едита Тахири   државни секретар
@Ivanovic_Oliver @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима