Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Боље грејање и здравија околина - реконструкција топловодне мреже

rssBookmark and Share

Ниш 05.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У Градској општини Медијана, у сарадњи са Немачком развојном банком (KFW), успешно је завршен пројекат изградње и реконструкције два километра топловодне мреже на 11 различитих локација. Ова иницијатива реализована је као одговор на захтеве и потребе грађана, који су изразили своје ставове током градског каравана.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Специфично, изградња топловодне инфраструктуре у улицама Љубе Ненадовића и Јелке Радуловић произашла је из захтева грађана, који су показали интерес у преходу на даљинско грејање. Овај корак има за циљ да што више домаћинстава у градском језгру прикључи на даљинско грејање, што би допринело смањењу употребе угља и електричне енергије за загревање станова.

Осим што се тиме штити животна средина, пројекат такође има за циљ да смањи загађење ваздуха и емисију штетних гасова са ефектом стаклене баште. У оквиру овога, осам котларница које су радиле на мазут је угашено, а њихови корисници су преусмерени на гас. Исти процес се примењује и на котларницу на Универзитету у Нишу, која ће од наредне грејне сезоне такође бити прикључена на гас.

Поред еколошких, пројекат је донео и значајне економске ефекте. У сарадњи са Министарством за рударство и енергетику, помогнуто је да 358 домаћинстава замени стару столарију и уреди фасаду, што ће додатно допринети уштеди енергије и повећању ефикасности.

Овај пројекат представља позитиван пример сарадње између јавног и приватног сектора и потврђује значај улагања у зелене и одрживе технологије за будућност наше заједнице.


#   Ниш   екологија   Медијана градска општина   Градска топлана ЈКП
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима