Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bolje grejanje i zdravija okolina - rekonstrukcija toplovodne mreže

rssBookmark and Share

Niš 05.04.2024. Južna Srbija Info - redakcija

U Gradskoj opštini Medijana, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW), uspešno je završen projekat izgradnje i rekonstrukcije dva kilometra toplovodne mreže na 11 različitih lokacija. Ova inicijativa realizovana je kao odgovor na zahteve i potrebe građana, koji su izrazili svoje stavove tokom gradskog karavana.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Specifično, izgradnja toplovodne infrastrukture u ulicama Ljube Nenadovića i Jelke Radulović proizašla je iz zahteva građana, koji su pokazali interes u prehodu na daljinsko grejanje. Ovaj korak ima za cilj da što više domaćinstava u gradskom jezgru priključi na daljinsko grejanje, što bi doprinelo smanjenju upotrebe uglja i električne energije za zagrevanje stanova.

Osim što se time štiti životna sredina, projekat takođe ima za cilj da smanji zagađenje vazduha i emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte. U okviru ovoga, osam kotlarnica koje su radile na mazut je ugašeno, a njihovi korisnici su preusmereni na gas. Isti proces se primenjuje i na kotlarnicu na Univerzitetu u Nišu, koja će od naredne grejne sezone takođe biti priključena na gas.

Pored ekoloških, projekat je doneo i značajne ekonomske efekte. U saradnji sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, pomognuto je da 358 domaćinstava zameni staru stolariju i uredi fasadu, što će dodatno doprineti uštedi energije i povećanju efikasnosti.

Ovaj projekat predstavlja pozitivan primer saradnje između javnog i privatnog sektora i potvrđuje značaj ulaganja u zelene i održive tehnologije za budućnost naše zajednice.


#   Niš   ekologija   Medijana gradska opština   Gradska toplana JKP
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima