Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

50 odsto za troškove od države za prelazak na gas ili pelat privatnim domaćinstvima u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 16.03.2021. Južna Srbija Info

- Niška lokalna samouprava će zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine u narednih nekoliko meseci pokrenuti program sufinansiranja zamene kotlova kod građana koji su koristili ogrevno drvo i ugalj, rekao je enregetsaki menadžer grada Niša.

50 odsto za troškove od države za prelazak na gas ili pelat privatnim domaćinstvima u Nišu

Bojan Gajić, kaže da će merama koje se preduzimaju kako bi se smanjila zagađenost vazduha u gradu značajno biti zaštićeno i zdravlje građana.

Na zaštiti životne sredine radiće se sa građanstvom, a zajedno sa državom biće obezbeđeno sufinansiranje troškova za zamenu individualnih kotlova i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva.

„Grad Niš će uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine u narednih nekoliko meseci pokrenuti program sufinansiranja zamene kotlova kod građana koji su koristili ogrevno drvo i ugalj“, ističe Bojan Gajić.

Dodaje da će biti sufinansirana i kupovina novih kotlova na pelet i na gas kao i priključenje na daljinsko grejanje.

„Pored ove mere sufinansiranja pomoć stiže i od Gradske toplane koja je smanjila troškove priključivanja građana na njihovu mrežu. Osim toga građanima je omogućeno da troškove priključka isplate i u 36 rata. Očekujemo i da, nakon dogovora, Jugorosgas smanji troškove priključenja ali i da administrativne procedure budu pojednostavljene“, dodao je Gajić.

Prema njegovim rečima program sufinansiranja predviđa da 50 posto troškova sufinansiraju Grad Niš i republika, a preostalih 50 odsto troškova platiće građani. Program je namenjen vlasnicima porodičnih kuća, a potencijalni korisnici ove mere biće i oni građani koji menjaju stare kotlove ili šporete.

Inače preizimnajem kotlarnice UKC od strane JKP „Gradska toplana“ biće ugašeno šest kotlanica u ovom delu grada koje su za proizvodnju toplotne energije koristili mazut ili ulje što će značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha.


#   Niš   ekologija   Gradska toplana JKP   energetika   daljinsko grejanje   aerozagađenje   Bojan Gajić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima