Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Богојављање - Θεοφάνεια

rssBookmark and Share

Ниш 19.01.2019. Јужна Србија Инфо

Богојављење (грч. Θεοφάνεια) је хришћански празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу. Слави се 6. јануара, односно 19. јануара код цркава које се држе јулијанског календара.

Данас је Богојављање - Θεοφάνεια

Западни хришћани углавном славе (али не и искључиво) посету тројице мудраца младом Исусу, и Исусову физичку појаву пред иноверницима. Источне цркве, дан пре Богојављења славе крштење Исусово, које је обавио Јован Крститељ у реци Јордан, које се обележава као објава свету да је он Син божји.

По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводеља живео са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, а тада у својој тридесетој години позвао је Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у обличју голуба.

Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.

Код Срба се од давнина Богојављање слави веома живописно.

Верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. Богојављањем се завршава божићно светковање, па су у неким крајевима Србије, до овог дана ишле поворке коледера или коринђаша, као и вертепаша и водичара. У народу се овај дан зове још и Водице или Водокршће управо по имену поворке.

На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода.

Градска општина Медијана и ове године у сарадњи са Нишком епархијом организује традиционалну манифестацију “ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ”, данас са почетком у 12 часова, на отвореном базену Спортског центра „Чаир“.

Ко ће понети титулу тринаестог „Богојављенског витеза“?
 

Пливаће 20 кандидата од којих једна припадница лепшег пола, Мима Станковић, која има 25 година.

Најмлађи пливач има 20 година, најстарији 49. Услов за пливање је здравствени преглед који пливачи морају да прођу непосредно пред такмичење.

Надметањем пливача за Богојављенски крст  наставља се неговање православне традиције и обичаја у нашем граду, а које је Градска општина Медијана обновила 2007. године након прекида од скоро седамдесет година. Велики хришћански празник Богојављење се празнује и обележава у спомен крштења Исуса Христа на реци Јордан.

За овај празник везани су и многи народни обичаји укорењени у нашој православној традицији.

Овај празник и пливање за богојављенски крст симболизују, између осталог, живот, чврстину духа, воље, телесне снаге и храбрости.

Сви такмичари биће даривани златним крстићем, док ће победник бити проглашен “БОГОЈАВЉЕНСКИМ ВИТЕЗОМ”.

На поклон добија Часни крст, златни ланчић са крстом, ловоров венац и новчану награду.

Позивамо грађане да у што већем броју својим присуством увеличају Богојављенско пливање, 19.1.2019.у 12 часова, на отвореном базену Спортског центра „Чаир“.


#   Ниш   СПЦ   Медијана градска општина   богојављење   часни крст   хришћанство   крштење   Исус Христ   Дрводеља   пливање за Богојављенски крст   Градска општина   здравствени преглед   Богојављање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима