Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Bogojavljanje - Θεοφάνεια

rssBookmark and Share

Niš 19.01.2019. Južna Srbija Info

Bogojavljenje (grč. Θεοφάνεια) je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara.

Danas je Bogojavljanje - Θεοφάνεια

Zapadni hrišćani uglavnom slave (ali ne i isključivo) posetu trojice mudraca mladom Isusu, i Isusovu fizičku pojavu pred inovernicima. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava kao objava svetu da je on Sin božji.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada u svojoj tridesetoj godini pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba.

Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno.

Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke.

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Gradska opština Medijana i ove godine u saradnji sa Niškom eparhijom organizuje tradicionalnu manifestaciju “PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST”, danas sa početkom u 12 časova, na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Ko će poneti titulu trinaestog „Bogojavljenskog viteza“?
 

Plivaće 20 kandidata od kojih jedna pripadnica lepšeg pola, Mima Stanković, koja ima 25 godina.

Najmlađi plivač ima 20 godina, najstariji 49. Uslov za plivanje je zdravstveni pregled koji plivači moraju da prođu neposredno pred takmičenje.

Nadmetanjem plivača za Bogojavljenski krst  nastavlja se negovanje pravoslavne tradicije i običaja u našem gradu, a koje je Gradska opština Medijana obnovila 2007. godine nakon prekida od skoro sedamdeset godina. Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje se praznuje i obeležava u spomen krštenja Isusa Hrista na reci Jordan.

Za ovaj praznik vezani su i mnogi narodni običaji ukorenjeni u našoj pravoslavnoj tradiciji.

Ovaj praznik i plivanje za bogojavljenski krst simbolizuju, između ostalog, život, čvrstinu duha, volje, telesne snage i hrabrosti.

Svi takmičari biće darivani zlatnim krstićem, dok će pobednik biti proglašen “BOGOJAVLjENSKIM VITEZOM”.

Na poklon dobija Časni krst, zlatni lančić sa krstom, lovorov venac i novčanu nagradu.

Pozivamo građane da u što većem broju svojim prisustvom uveličaju Bogojavljensko plivanje, 19.1.2019.u 12 časova, na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.


#   Niš   SPC   Medijana gradska opština   bogojavljenje   časni krst   hrišćanstvo   krštenje   Isus Hrist   Drvodelja   plivanje za Bogojavljenski krst   Gradska opština   zdravstveni pregled   Bogojavljanje
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima