Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je veliki praznik Bogojavljanje - Θεοφάνεια

rssBookmark and Share

Niš 19.01.2020. Južna Srbija Info

Bogojavljenje (grč. Θεοφάνεια) je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara.

Danas je veliki praznik Bogojavljanje - Θεοφάνεια

Zapadni hrišćani uglavnom slave (ali ne i isključivo) posetu trojice mudraca mladom Isusu, i Isusovu fizičku pojavu pred inovernicima. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava kao objava svetu da je on Sin božji.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada u svojoj tridesetoj godini pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba.

Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno.

Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke.

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Gradska opština Medijana i ove godine u saradnji sa Niškom eparhijom organizuje tradicionalnu manifestaciju “PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST”, danas sa početkom u 12 časova, na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Učestvuje 19 plivača, od kojih najstariji prijavljeni kandidat ima 71 godinu, najmlađi 18 godina. Ukupno je prijavljenih 28 kandidata, uključujući rezervisana mesta za predstavnike Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, niškog Odreda Žandarmerije i Uprave za vanredne situacije.

Tradicionalna manifestacija organizuje se 14. put, u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom Čair, Vojskom Srbije, Kolom srpskih sestara, Odredom Izviđača Vožd Karađorđe i drugim ustanovama i institucijama.

Pobednik plivanja dobija novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak. Za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.

Pozivaju se Nišlije da se pridruže plivačima na bazenu i bodre ih.

Za ovu priliku biće otvoren ulaz na bazen pored klizališta.  

Po tradiciji, građanima će biti služen čaj.  


#   Niš   SPC   Medijana gradska opština   plivanje   časni krst   Isus Hrist   Niška eparhija   Bogojavljanje
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima