Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je veliki praznik Bogojavljanje

rssBookmark and Share

Niš 19.01.2021. Južna Srbija Info

Bogojavljenje (grč. Θεοφάνεια) je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara.

Danas je veliki praznik Bogojavljanje

Zapadni hrišćani uglavnom slave (ali ne i isključivo) posetu trojice mudraca mladom Isusu, i Isusovu fizičku pojavu pred inovernicima. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava kao objava svetu da je on Sin božji.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada u svojoj tridesetoj godini pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba.

Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno.

Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke.

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Niš

Gradska opština Medijana danas, 19. januara 2021. godine sa početkom u 12 sati na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu organizuje plivanje za Bogojavljenski krst.

Učestvuje 19 plivača, od kojih najstariji prijavljeni kandidat ima 74 godine, najmlađi 19.

Za ovo takmičenje prijavila su se 23 kandidata, a pravo da učestvuju imaće oni koji dobiju zdravstvenu potvrdu o psiho-fizičkoj spremnosti. Najveća niška opština tradicionalnu manifestaciju organizuje 15. put, ove godine u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom Čair, i drugim ustanovama i institucijama.

Pobednik plivanja dobija novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak. Za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.

Tradicionalna manifestacija koja svake godine privlači veliku pažnju javnosti, ove godine održava se bez prisustva publike i svečanih strojeva, uz poštovanje epidemioloških mera usled kovida 19. 


#   Niš   SPC   bogojavljenje   Isus Hrist   plivanje za Bogojavljenski krst   Bogojavljanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima